Ljubić: Mandatar mora biti Hrvat; Tihić: Mandat stranci s najviše glasova

Izaslanstva SDA i HDZ-a 1990, predvođena predsjednicima stranaka Sulejmanom Tihićem i Božom Ljubićem, održan je danas u sjedištu SDA u Sarajevu. Razgovaralo se o konstituiranju vlasti te o ustavnim promjenama koje su, kako je rekao Sulejman Tihić, “ključno pitanje, početak i kraj mnogih problema u BiH”.

Zaključili smo, kazao je Tihić, da trebamo što prije implementirati izborne rezultate. Po njegovim riječima, odgovornost je u prvom redu na SDP-u i SNSD-u, “ali i mi preuzimamo svoj dio odgovornosti”.

“Slažem se da treba što prije konstituirati vlast da bismo mogli krenuti s procesom ustavne reforme”, kazao je Ljubić.

Ljubić je izjavio da ustavne reforme Bosnu i Hercegovinu trebaju učiniti funcionalnijom i pravdenijom za njene narode i građane. “U okviru toga, bilo bi dobro kada bi se provela i pravednija i racionalnija teritorijalna organizacija ove zemlje. Međutim, to ne zavisi samo od ovih dviju stranaka. Potrebno je postići širi konsenzus u BiH. Sigurno da ćemo na tom planu zajedno s ostalima surađivati”, kazao je Ljubić.

“Zalažemo se za novu teritorijalnu organizaciju zemlje. Kad kažem zemlje, želim reći da čitava BiH treba biti predmet teritorijalne reorganizacije i administrativne organizacije, u kojoj će normalno biti jedna ili više teritorijalnih odnosno federalnih jedinica s hrvatskom većinom”, kazao je Ljubić.

Istaknuo je da se često zahtjev Hrvata za novom teritorijalnom organizacijom pokušava diskreditirati na način da je to podjela BiH. “Neka mi neko kaže kako bi to bila više podjela zemlje, dakle jedno federalno uređenje, nego što je sadašnje konfederalno, blago rečeno, od dva entiteta. Odbacujem bilo koju insinuaciju da se radi o nečemu što bi bilo, na bilo koji način, na štetu BiH ili bilo kojeg konstitutivnog naroda”, kazao je Ljubić.

Tihić je istaknuo da je njegova stranka protiv trećeg entiteta, protiv federalizacije BiH, ali podržava zahtjeve hrvatskih stranaka da se osigura puna jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, uključujući i “zahtjeve za drugačijom teritorijalnom organizacijom”

Tihić je posebno istakao potporu HDZ-u 1990, budući da ta stranka “govori o cijeloj BiH”, a ne svodi teritorijalnu reorganizaciju na “pitanje teritorijalne organizacije i pozicije Hrvata samo u Federaciji”.

U vezi s funkcijom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, HDZ 1990 ostaje na stajalištu da bi u ovom mandatu trebao biti Hrvat iz hrvatske političke opcije, dok je Tihić ponovio kako SDA država da ona stranka koja je osvojila naviše glasova ima pravo da predloži predsjedavajućeg.