Ljubić neće bez Čovića u koaliciju s SDP-om

HDZ 1990 neće sudjelovati ni u kakvoj vladajućoj koaliciji u kojoj neće biti oba HDZ-a, rekao je u petak za “Oslobođenje” Veso Vegar, v.d. glavnog tajnik HDZ-a 1990. Vegar je rekao kako njegova stranka nije spremna sudjelovati u vlasti u kojoj nije izražena “legitimna izborna volja hrvatskoga naroda u BiH”.

“Pitanje prihvaćanja ili neprihvaćanja platforme koju je ponudio SDP ovisi o tome hoće li u budućoj vladajućoj koaliciji biti izražena i većinska izborna volja hrvatskoga naroda u BiH”, rekao je Vegar.

Istaknuo je da je “pitanje legitimiteta onih koji predstavljaju Hrvate u BiH” te dodao: “Ako ima tog legitimiteta, onda ćemo lako razgovarati i pregovarati o ostalim uvjetima. Uvjeren sam kako ćemo tada lako dogovoriti sve ostale stvari. Mora se poštivati izborna volja hrvatskoga naroda, a hrvatski narod je za svoje predstavnike izabrao dva HDZ-a. Dakle, dva HDZ-a moraju biti u vlasti.”

Dodao je kako bi u HDZ-u 1990 voljeli da im se u tom stavu priključi i HSP. Vegar je rekao kako nije čitao platformu koju je SDP ponudio prvenstveno SDA, NS Radom za boljitak i HSP-u, a kasnije i HDZ-u 1990, no naglasio je kako devedesetka ima visok stupanj suglasnosti oko važnih pitanja za BiH s SDP-om.

“Platformu SDP-a nemam pred sobom, no znamo stajališta te stranke. Na sastanku koji je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić održao s liderom SDP-a Zlatko Lagumdžijom, potvrdili smo visok stupanj podudarnosti u našim stajalištima”, rekao je Vegar.

Vegar je u razgovoru s novinarom “Oslobođenja” istaknuo da se plan SDP-a prema kojem bi federalnu Vladu činili HSP BiH, SDP, SDA i NS Radom za boljitak možda i može ostvariti, no to bi, rekao je, bila jako loša poruka bh. Hrvatima, jer njihova izborna volja ne bi bila predstavljena u toj vlasti.