Ljubić: Vlast trebaju formirati stranke koje imaju većinu u nacionalnim klubovima

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekli su da na današnjem sastanku s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem nije bilo konkretnih rezultata.

”HDZ BiH i HDZ 1990 ništa ne blokiraju već se bore za BiH gdje će predstavnici sva tri konstitutivna naroda imati priliku participirati u vlasti kako bi ostvarili europski put BiH. Ono što radimo danas je sprječavanje raspada BiH, jer svaki drugi put je put koji će imati nesagledive posljedice i ja u tome ne želim sudjelovati”, rekao je Čović.

Čović je naveo da je jedini put za BiH da se predstavnici sva tri naroda dogovore o funkcioniranju vlasti i definiraju šta su prioriteti.

Predsjednik HDZ BiH potvrdio je da je s liderom SDP BiH Zlatkom Lagumdžijom razgovarao vrlo kratko, “tek toliko da razmijene informacije o zdravlju”. Lagumdžija je sastanak u Mostaru napustio jer, kako je rekao novinarima, “za SDP je jedini pravi projekat platforma četiri stranke”.

Na pitanje novinara da komentira najave koalicije na čelu sa SDP-om da će početkom ožujka formirati vlast u Federaciji BiH “bez obzira na blokade” HDZ-a i HDZ-a 1990, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je rekao da to ne bi bilo ustavno.

“Dom naroda ne može se sazvati dok nije ustavno konstituiran, a neće biti sve dok se ne formira većina u tri nacionalna kluba, što znači da bez većine Hrvata u nacionalnom klubu Dom naroda ne može biti sazvan na ustavan način”, naglasio je Ljubić.

Ljubić je naveo da je BiH već sada u političkoj krizi koja prijeti da se produbi i u političkom i socijalnom pogledu, a BiH očajnički treba funkcionalnu vlast.

On smatra da je rješenje da vlast naprave stranke koje imaju većinu u nacionalnim klubovima u domovima naroda i u Federaciji i na razini države.