Ljutiti Slovenci udarili na policiju, snage reda uzvratile suzavcem i vodenim topovima

Čini se da slovenski premijer Janez Janša uzalud poziva svoje sunarodnjake da se suzdrže od nasilja, upozoravajući da je šibica dovoljna pa da se Slovenija “zapali”. Mirni prosvjed na glavnom trgu u Ljubljani, na kojem se danas se okupilo više od 10.000 ljudi, nakon naguravanja između prosvjednika i policije, pretvorio se u ozbiljan okršaj.

Oko 18:30 sati situacija je postala napeta. Među prosvjednicima se pojavilo nekoliko desetaka maskiranih i u crno odjevenih mladića koji su prema policiji počeli bacati razne predmete, pirotehnička sredstva, navodno i “topovske udare”. Veći dio mirnih prosvjednika sklonio se ustranu čekajući smirivanje situacije i izvikujući poruke poput: “Huligani, gubite se! Ovo nije vaš, ovo je naš prosvjed!”

U sukobima prosvjednika i policije ukupno ozlijeđeno je 26 osoba – 15 policajaca i 11 prosvjednika. Šestero je teže ozlijeđeno, među kojiima je četvero policajca pogođenih granitnim kockama.

Slovenija je suočena s jednom od najtežih recesija među 17 država eurozone. Njena ekonomija opala je za osam posto od 2009. godine i nastavlja slabjeti – u zadnjem tromjesječju pad BDP-a je čak 3,2 posti, rezultirajući naglim padom izvoza i životnog standarda te rastom nezaposlenosti.

Mnogi od dva milijuna stanovnika Slovenije bijesni su nesposobnošću svojih čelnika da izvuku zemlju iz ekonomske krize. Oni su također nezadovoljni mjerama štednje – smanjenjem potrošnje i povećanjem poreza – za koje tvrde da više pogađaju siromašne nego bogate.