MCELHANEY: BiH neće u SAD nego u EU, probleme rješavajte s Bruxellesom

Douglas McElhaney

Douglas McElhaney je od 2004. do 2007. godine bio veleposlanik SAD u BiH. Ovih dana je ponovno u Sarajevu, nakon 11 godina, kako bi se vidio sa prijateljima i obišao neke od filmskih projekcija na Sarajevo Film Festivalu. Upitan zbog čega BiH više nije u fokusu interesa SAD on je u razgovoru za Dnevni avaz kazao kako je Bosna i Hercegovina jednostavno, prestala biti zanimljiva tema.

– I u politici je kao i u novinama, interesantno je ono što je naslov. A BiH je taj tretman izgubila. U State departmentu se i u to vrijeme (dok je bio veleposlanik) govorilo da Europljani trebaju preuzeti brigu o Balkanu i BiH, da smo mi uradili svoj dio posla. Sjećam se da smo i tada govorili da smo mi robusni, da često posežemo za sankcijama i da to daje rezultate. Ali, BiH neće u SAD nego u Europsku uniju pa je prirodno da Bruxelles, a ne Washington, rješava s vama probleme, kazao je McElhaney. Naravno, svjesni smo bili da EU radi drugačije od nas. Mi ne prezamo od korištenja batine, dok Europljani radije stalno nude nekakve mrkve, kazao je McElhaney..

Naglašava kako se pozicija međunarodne zajednice bitno promijenila.

– Mi, SAD, okrenuli smo se drugim problemima, u Washingtonu je na vlast došao Bush i ekipa koja je BiH vidjela kao “čedo Clintonove administracije”. Rusija je u međuvremenu iskoračila na scenu. Sjećam se jedne sjednice PIC-a. Do tada šutljivi ruski veleposlanik ustao je u jednom momentu i održao dug, oštar govor. Bili smo iznenađeni time, ali smo odmah znali što taj istup znači, kazao je.

On ne misli kako bi se SAD ponovo mogle vratiti na Balkan

– Za sada ne vidim da bi se to moglo dogoditi. Mislite da će ovdje uskoro buknuti rat? Ja u to ne vjerujem. A svijet je prepun izazova. Ove balkanske (ne)prilike ne predstavljaju neki ozbiljan izazov. Barem za sada, kaže McElhaney..

Otkrivajući što bi uslijedilo da je usvojen “travanjski paket” ustavnih reformi bivši američki veleposlanik kazao je:

– Da je “travanjski paket” prihvaćen, mi bismo nakon šest mjeseci predstavili Parlamentu BiH novi krug reformi. Sve je bilo spremno. Reforme su imale cilj da od BiH naprave funkcionalnu državu. To je značilo da bi država imala jednog, a ne tri predsjednika, pravu vladu, proračun veći od entitetskog, funkcionalnu državnu upravu…Sve je bilo definirano, dogovoreno, pravni eksperti stranaka zajednički su ispisali članove zakona i ustava koji se moraju mijenjati… Radi jeftinih političkih poena pojedinaca, izgubljena je izuzetna prilika, tvrdi McElhaney.

Prisjetio se kako ga je, dok je bio američki veleposlanik u BiH, jednom prilikom pozvao Haris Silajdžić.

– On se tek bio vratio iz Turske. Ne sjećam se što je on ono tamo radio. Našli smo se u nekom restoranu iznad Baščaršije. Mi smo već tada radili na “travanjskom paketu” i pričao sam mu o tome. U jednom momentu, Silajdžić je nervozno rekao: “Stranka za BiH to nikad neće podržati.” Iznenadio me je. Pitao sam zašto takav stav i objasnio što mjere koje smo pripremali, znače za BiH. On je odsječno odgovorio da je “to prošlost” te da se neće osvrtati na to. Nije mi mogao ponuditi nikakvu alternativu niti racionalan odgovor na argumente koje sam prezentirao. Uvidio sam da mu je to platforma da dođe na vlast radi vlasti – rekao je McElhaney. (HMS)