Merkel nazvala Obamu: "Saznala sam da me prisluškujete!"

Njemačka vlada dobila je informacije da su Sjedinjene Države možda nadzirale mobitel kancelarke Angele Merkel koja je u srijedu nazvala američkog predsjednika Baracka Obamu zahtijevajući objašnjenje, izjavio je njezin glasnogovornik.

obama-merkel-630
Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da je Obama uvjerio Merkel kako SAD nisu nadzirale komunikacije kancelarke.
No, prilično oštra izjava glavnogovornika Angele Merkel daje naslutiti da Njemačka nije posve zadovoljna. Vlada u Belinu zatražila je “hitno i sveobuhvatno” pojašnjenje rada američkih tajnih službi.
“Ona je jasno dala do znanja da je takvo ponašanje, ako se pokaže istinitim, posve neprihvatljivo te ga nedvosmisleno osuđuje”, stoji u pročitanom priopćenju.
“Između bliskih prijatelja i partnera, kakvi su Njemačka i SAD već desetljećima, komunikacije čelnika vlade ne bi se smjele nadzirati. Bilo bi to teško kršenje povjerenja. Takvo ponašanje treba odmah prekinuti”, dodaje se.
Ta se vijest pojavila kada se američki državni tajnik John Kerry za posjeta Rimu suočio s pitanjima o masovnom špijuniranju europskih saveznika, na temelju podataka koje je objavio Edward Snowden, bjegunac i bivši suradnik američke tajne službe koji je dobio azil u Rusiji.