Metalnim šipkama pretučen Duje Šantić, sin nestalog generala HVO-a Vlade Šantića

duje-santic

Dvije osobe fizički su napale u nedjelju navečer Duju Šantića, sina nestalog generala HVO-a Vlade Šantića, potvrđeno je Feni iz MUP-a HNK-a.

– Napad se dogodio oko 18 sati ispred zgrade u kojoj živi Duje Šantić u Ulici Stjepana Radića u Mostaru. Napadači su bili mlađe muške osobe i imali su željezne šipke, a nakon napada udaljili su se u nepoznatom smjeru – kazao je glasnogovornik MUP-a HNŽ Ljudevit Marić.

Duji Šantiću pomoć je ukazana u Centru urgentine medicine Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

General Vlado Šantić, koji je tijekom rata zapovijedao postrojbama HVO-a na području Bihaća, vodi se nestalim od 8. ožujka 1995. godine.

Njegova obitelj organizirala je prije pet dana prosvjed u Mostaru u povodu 21. godišnjice njegova nestanka, a s tim u vezi Duje Šantić je proteklih dana bio eksponiran u bh. medijima.

General Šantić posljednji je put viđen u večernjim satima u hotelu “Sedra”, gdje je bio u društvu tadašnjeg zapovjednika Petog korpusa Armije BiH generala Atifa Dudakovića.

Svjedoci čije su izjave citirali lokalni mediji tvrde kako su Šantića iz hotela odveli pripadnici vojne policije 502. brigade Petog korpusa i od tada mu se gubi svaki trag.

2014. godine zaštićeni svjedok otkrio je detalje nestanke i likvidacije generala Šantića. Prema tim navodima, iz hotela “Sedra” odveden je u zapovjedništvo vojne policije, a nakon toga u kuću punca jednoga od osumnjičenih, gdje je ubijen s četiri metka.

Šantićevo tijelo ubačeno je u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva odnesena u vrtaču na obroncima pored Bihaća.

Bačva s posmrtnim ostacima uskoro je i pronađena, ali DNK analiza tih posmrtnih ostataka nikada nije izvršena.

Istraga o nestanku generala Šantića vođena je u dva navrata, 1995. godine te 2006. godine kada je slučaj preuzela Federalna uprava policije, a zatim je slučaj ponovno vraćen Županijskom tužiteljstvu u Bihać.

Do danas nije podignuta optužnica u slučaju nestanka generala Šantića. Njegov sin kazao je na prosvjednom skupu u Mostaru kako odgovornim za ubojstvo svog oca smtra generala Atifa Dudakovića i Hamdiju Avdića Tigra, Prozvao je i glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića i direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača za neprocesuiranje nalogodavaca i ubojica njegovog oca. (Fena/HMS)