Miklenić: Jugosfera je rafinirani programatski uradak

Katolički tjednik “Glas koncila” u najnovijem broju donosi komentar u kojem glavni urednik Ivan Miklenić piše da arhitektima jugoslavenske države, kako prve tako i druge, bez obzira na povijesni fijasko tog projekta, prolivenu krv, razaranja i trpljenja, taj projekt ne izlazi iz glave već za njih ostaje aktualan te ga perfidnim sredstvima svakako žele što je moguće prije ponovno ostvariti.

Povod Miklenićevu komentaru “Jugosfera” su tekstovi o “jugosferi” nedavno objavljeni u jednome hrvatskom tjedniku britanskog novinara Tima Judaha koji je taj pojam lansirao prije godinu dana.

“Padom komunističkih režima raspalo se više saveznih i višenarodnih država kao što su Čehoslovačka i Sovjetski Savez, no danas ni jedan britanski novinar ne piše o čehoslovačkoj sferi ili o sovjetskoj sferi”, tvrdi se u komentaru te napominje kako je sasvim sigurno da je sve elemente koje taj novinar u svojem tekstu ističe kao pokazatelje koje je on označio “jugosferičnim” moguće zapaziti i u današnjoj Češkoj i Slovačkoj, odnosno u zemljama bivšega Sovjetskog Saveza, uključujući i baltičke zemlje, no to nije nikome povod za projekt obnove bivših saveznih država, pa zato to nije ni novinarska tema.

Smatra kako je posebno pak opako pojedine projekte koji su posljedica političke odluke – u doba kad je politika izloženija stranim utjecajima negoli ikada u povijesti – uzimati kao “jugosferične” elemente nikle spontano, iz baze, odozdo bez ikakva tajnoga plana ili projekta.

Upozoravajući kako je očito riječ “o rafiniranom programatskom uratku” sa sasvim jasnim ciljem pospješivanja ponovnoga povezivanja u još javnosti nepoznati oblik zajedništva, Miklenić smatra kako su na to morali reagirati svi državotvorni političari, no javnost nije doznala ni za koju relevantnu, primjerenu reakciju. Još jednom se pokazalo, kako se navodi u zaključku komentara, da je hrvatska samosvijest i državotvornost pogažena u korist sluganstva.