Milanović odlikovao je bivšu predsjednicu hrvatske Vlade Jadranku Kosor

Milanović odlikovao je bivšu predsjednicu hrvatske Vlade Jadranku Kosor
Foto: Marko Beljan / Ured predsjednika RH

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je bivšu predsjednicu hrvatske Vlade Jadranku Kosor Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom za izniman doprinos međunarodnom položaju i ugledu Republike Hrvatske te razvoju odnosa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima.

„Poštovana gospođo Kosor, draga Jadranka, cijenjeni članovi obitelji i prijatelji. Danas, 10 godina nakon potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske Europskoj uniji – ugovora koji je potpisala gospođa Kosor nakon pregovora koji su godinu dana zapali u jednu nepredvidivu fazu koju ste doveli do kraja uz dosta napora, vještine i diplomacije – moja odluka je da vas odlikujemo Veleredom kraljice Jelene. To nije jedini razlog. Drugi je taj što se u tom kratkom razdoblju, dvije i pol godine – kratkom, ali i dugom s obzirom na povijesni moment – dok ste bili na čelu Vlade u teškim okolnostima, u vrijeme ozbiljnih poremećaja u funkcioniranju državnih institucija, ogromnih korupcijskih skandala koji lome najveće i najjače, niste se dali slomiti. Igrali ste pošteno, pod strahovitim stresom i pritiskom kao čelnica vladajuće stranke i taj postao ste nepristrano odradili do kraja, koliko ste mogli“, rekao je predsjednik Milanović objašnjavajući razloge zbog kojih je odlikovao Jadranku Kosor.

Milanović odlikovao je bivšu predsjednicu hrvatske Vlade Jadranku Kosor
Foto: Marko Beljan / Ured predsjednika RH

„Stranka koju ste vodili vas je izbacila, ljudi koje ste politički stvorili vam se danas više ne javljaju, to je i ljudsko pitanje“, dodao je predsjednik Milanović i nastavio kako je ovo i priznanje „za Hrvatsku koja neće biti takva, koja će biti svjesna i svojih grešaka kojih je bilo i svojih uspjeha kojih je bilo puno više, ali i svoje budućnosti koja je, vjerujem, puno svjetlija i od ovog maglovitog i tamnog prosinačkog dana“. „Hvala vam za vašu službu Republici Hrvatskoj, hrvatskoj domovini. Napravili ste što ste mogli, i stoga dodjeljujem ovo odlikovanje“, zaključio je predsjednik Milanović uručujući odlikovanje gospođi Kosor.

Zahvalivši se na odlikovanju gospođa Kosor rekla je kako ona ne nastavlja politički posao, ali da će nastojati u svemu što će od sada raditi zastupati interese Republike Hrvatske, onako kako je činila i tijekom turbulentnog vremena njezinog premijerskog mandata. Govoreći o tom vremenu, istaknula je kako je to postignuće iznimno važno, zadnji strateški cilj i zadnji cilj u kojem smo se svi razumjeli. „Ta vrsta okupljanja oko neke važne ideje za Hrvatsku, nažalost, u međuvremenu je nestala i nekim institucijama je otpala pozlata i da su se na neki način ruinirali“, rekla je.

„S obzirom da je ovo priznanje za moj politički rad, htjela bih reći svoju poruku mladim političarima: svi ćemo jednom otići, ali u politici je važno da se, na kraju dana, ničega ne stidiš, a da postoji ponešto na što si ponosan. Ja sam na taj završetak pregovora i na taj potpis ponosna, kao što sam ponosna i na ovo odlikovanje. Za sve u životu, pa i u politici, važni su hrabri ljudi“, poručila je između ostaloga gospođa Kosor.

Na svečanosti uručenja odlikovanja uz gospođu Kosor bili su članovi njezine obitelji i prijatelji, sin Lovro Škopljanac, Jasminka Stričević i Franjo Stričević, novinarka, urednica i voditeljica na Hrvatskoj radioteleviziji Sonja Šarunić, oftalmolog i vlasnik Klinike Svjetlost Nikica Gabrić,nekadašnji glavni državni odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić, bivši član Uprave INA Davor Majer, naslovni viši predavač na Odsjeku za psihologiju Fakulteta hrvatskih studija Zoran Komar, bivša zastupnica u Hrvatskom saboru i odvjetnica Ljubica Lalić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tom Kačinari te bivša administrativna tajnica gđe Kosor Jasenka Živković.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta predsjednika Republike Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić i savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.