Milanović se danas sastaje s papom Benediktom XVI.

Premijer Zoran Milanović odlazi u Vatikan, gdje će se sastati s papom Benediktom XVI. i državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertoneom te sudjelovati na okruglom stolu “Sveta Stolica i Hrvatska: dvadeset godina diplomatskih odnosa”.

Susret se održava u vrijeme napetih odnosa crkvenih i državnih vlasti. Polemika zbog razilaženja u razmišljanjima ne nedostaje.

Za nagađanja u javnosti da bi se mogla tražiti revizija dijela ugovora s Vatikanom, koji se odnosi na crkvena primanja iz državnog proračuna kolega Silvije Tomašević kaže da je razgovor o toj temi vrlo malo vjerojatan, kao i onaj o istarskom samostanu Dajli, o kojem crkva smatra da je vlasništvo talijanskih benediktinaca.

O ovoj temi govorio je u sinoćnjem Dnevniku Ivica Maštruko, bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu. On smatra da odnosi Vatikana i vlasti u Hrvatskoj nisu narušeni. Razgovor s Papom će vjerojatno biti protokolaran, pretpostavlja Maštruko, dok bi o konkretnijim problemima premijer eventualno mogao razgovarati s kardinalom Tarcisiom Bertoneom.

Neki kalkuliraju da će Milanović, uz razgovore o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, potaknuti i razgovor o samostanu Dajli, to jest o milijunskom sporu vezanom za nekretnine u Istri. Mogao bi pokrenuti i razgovore o reviziji dijela ugovora između Vatikana i Hrvatske koji se odnosi na crkvena primanja iz državnog proračuna.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao je odnose Hrvatske s Vatikanom. Načelno HDZ, rekao je Karamarko, nije za izmjenu Ugovora s Vatikanom. [hrt]