Milanović: Stanje u BiH ugrožava nacionalnu sigurnost, Izetbegović prijeti oružjem, prebrojava dronove…

Foto: Marko Beljan / Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović pozvao je danas ponovo predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i to zbog događanja u Bosni i Hercegovini.

“Ja sam Plenkoviću prije više mjeseci predložio da se sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost. Nakon ovoga što se dogodilo u Bosni i Hercegovini, moja ponuda Plenkoviću i vrhu HDZ-a i dalje stoji. To su teme o kojima moramo razgovarati, tiču se sudbine hrvatskog naroda u BiH”, rekao je predsjednik Milanović u Korčuli gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom dana grada.

“Sustav nacionalne sigurnosti ugrožava stanje u BiH. Slušam jučer Bakira Izetbegovića, sina čovjeka kojega je Franjo Tuđman odlikovao najvišim državnim veleredom zbog suradnje s Hrvatskom vojskom u ratu u BiH, vojskom koja je oslobodila Bihać i pola BiH i spasila tisuće bošnjačkih života. Čovjek prijeti oružjem, pobrojava koliko ih ima, koliko dronova imaju. Je li to normalno”, objasnio je predsjednik Milanović.

U tom je kontekstu predsjednik Milanović komentirao i odluku Visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta koji je odustao od ozbiljnije izmjene izbornog zakona u BiH. “Slušamo prijetnje iz BiH, jezik mržnje i netrpeljivosti koja se valja sarajevskim ulicama, prijetnje Visokom predstavniku jer ide s prijedlozima izmjene izbornog zakona i Ustava Federacije BiH kojima se Hrvatima ne daje gotovo ništa. Ali i to malo je previše, rulja mu prijeti, pa se prepadne pod pritiskom kasabe i ulice ili berlinske politike. Mi smo otvarali Pelješki most u duhu dobrosusjedstva, a gore se prijeti i pokušava politički uništiti jedan narod”, rekao je predsjednik Milanović.

Predsjednik Republike podsjetio je kako je Visoki predstavnik imao priliku intervenirati i promijeniti izborni zakon, na što ga je, kako kaže, pozvao i kroz svoj govor na summitu NATO-a u Madridu.

“Dao je nacrt izmjena izbornog zakona koji Hrvatima više šteti nego koristi. Onda krene rulja na ulici, čovjek se prepadne i to povuče. Ili su mu to rekli njegovi nalogodavci u Berlinu. Oni se žele baviti stvarima koje su tu pet minuta od hrvatske granice. Može, ali bavit ćemo se i mi. I na to pozivam Plenkovića pedeseti put”, poručio je predsjednik Milanović.