MILANOVIĆ U OKUČANIMA: “Bljesak je velika pobjeda Hrvatske vojske, jedna u nizu”

Foto: Ana Marija Katić / Ured predsjednika RH

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije “Bljesak” u Okučanima.

Tom prigodom Predsjednik Republike, s izaslanstvom, položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomen obilježja “Kristalna kocka vedrine” na Trgu dr. Franje Tuđmana. Nakon polaganja vijenaca uslijedilo je čitanje imena poginulih branitelja u VRO “Bljesak” i povjesnice VRO “Bljesak” te molitva za sve poginule hrvatske branitelje, koju je vodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

“Ovo je velika pobjeda Hrvatske vojske, jedna u nizu koje su uslijedile nakon pokušaja ubojstva i uništenja Vukovara krajem ’91. godine. Već nekoliko tjedana kasnije Hrvatska vojska je preuzela inicijativu, to želim naglasiti jer je važno, koju nije gubila do kraja rata. Prvim operacijama oslobođenja zapadne Slavonije, s malo vojnika i s još manje opreme i streljiva, u uvjetima međunarodne izolacije, tada nepriznanja, embarga na oružje, dakle ne može gore, Hrvatska vojska je preuzela inicijativu i do pobjede na kraju – u Oluji i u operacijama Maestral i Južni potez, gdje su do 10 mjeseca ’95. godine ginuli hrvatski zapovjednici i vojnici – nije gubila inicijativu”, rekao je predsjednik Milanović u Okučanima.

“Hrvatska vojska je od kraja ’91., preko Bljeska, Oluje, Južnog maestrala i Južnog poteza bila u inicijativi, slavno je završila rat. Sam kraj rata je Hrvatsku koštao žrtava radi političkih projekata drugih država, SAD-a prije svega, dolaska do Banja Luke, gubitaka Hrvatske vojske. To je zaustavilo rat u Bosni i Hercegovini, ne američko bombardiranje nego dolazak Hrvatske vojske iza Manjače i konačna kapitulacija, ne formalno, bosanskih Srba Ratka Mladića i Karadžića, pristanak na pregovore i deblokada Sarajeva”, dodao je Predsjednik.

“Nisam za ideologizaciju povijesti, smatram da je opasna, ali to djecu treba učiti -to su činjenice. Još jednom slava i čast onima koji su ovdje, njih preko pedeset, poginuli za Hrvatsku jer bili su nadomak slobode i pobjede, a nisu je dočekali” zaključio je svoju izjavu predsjednik Milanović nakon obilježavanja 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije “Bljesak”.

Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, pročelnik Vojnog ureda kontraadmiral Predrag Stipanović te načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general bojnik Tihomir Kundid, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, zapovjednik GOMBR HKoV brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik GMBR HKoV brigadni general Dražen Ressler, zapovjednik ZOD HKoV brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik ZSS brigadir Ivan Miloš i zapovjednik Obavještajne pukovnije GS OSRH pukovnik Zvonimir Rogić.