Milanu Martiću hrvatska optužnica uručena u estonskom zatvoru

Bivšem vođi pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću u estonskom je zatvoru, u kojemu služi 35-godišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina, uručena optužnica za raketiranje Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog 1995., nakon akcije Bljesak, doznaje se na zagrebačkome Županijskom sudu.

U tim je napadima poginulo sedam osoba, a 175 ih je ranjeno. Napadi su bili osveta pobunjenih Srba zbog Bljeska kojim je Hrvatska oslobodila zapadnu Slavoniju.

Sutkinja koja vodi predmet Rajka Tomerlin-Almer potvrdila je za Hinu kako je od estonskih vlasti dobila potvrdu da je Martić upoznat s optužnicom koju je protiv njega i Milana Čeleketića prije sedam godina podignulo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

“Ovo smatram običnom provokacijom i ne prihvaćam”, napisao je rukom Martić na dokumentu koji je sutkinja jučer dobila iz Estonije. Iz dopisa je očito da je Martić optužnicu odbio preuzeti, rekla je sutkinja, dodajući kako smatra da mu je ona uredno dostavljena pa se postupak može nastaviti.

Objasnila je da je riječ o optužnici koja još nije potvrđena jer je Martićev branitelj Dragutin Gajski na nju uložio prigovor o kojemu izvanraspravno vijeće ne može odlučivati dok se ne dostavi samom optuženiku.

“To je sada učinjeno i preostalo je čekati odluku vijeća. Ako optužnica bude potvrđena, od estonskih ću vlasti zatražiti privremeno izručenje i transfer optuženika kako bi mu se moglo suditi”, rekla je sutkinja. No ipak smatra kako je malo vjerojatno da će se to dogoditi, pogotovo ako za to bude trebao i Martićev pristanak.

Drugi vjerojatniji scenarij jest da će se 55-godišnjem Martiću suditi u odsutnosti. Prije te odluke sutkinja mora dobiti i mišljenje zagrebačkoga Županijskog državnog odvjetništva koje je 2003. optužilo Martića i Čeleketića.

Milan Martić, ratni čelnik hrvatskih Srba podrijetlom iz Knina, pravomoćno je na Haškome sudu osuđen na 35 godina zatvora zbog progona, ubojstava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom 90-ih godina protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj. Proglašen je odgovornim i za zapovijedanje raketnim napadima na Zagreb u svibnju 1995. godine u kojima je poginulo sedam osoba, a deseci su ranjeni.

Zbog terorističkih akcija i progona Hrvata iz kninskih sela Vrpolja i Potkonja, u Šibeniku je 1993. u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora.

Milan Čeleketić bio je potpukovnik JNA i zapovjednik okučanskog korpusa. Martić ga je u veljači 1994. imenovao zapovjednikom vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine. Nakon poraza u zapadnoj Slavoniji dao je ostavku, a na njegovo je mjesto postavljen Mile Mrkšić. [HRT]