Milorad Pupovac: “Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Republike Srbije ne može doći u posjet Jasenovcu”

Pupovac potvrdio: Osim Tome Medveda u Grubore dolazi i predsjednik države Zoran Milanović
Foto: Screenshot Nova TV

Nakon što je objavljena informacija da Vlada RH nije dopustila dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u privatni posjet Spomen području Jasenovac, saborski zastupnik i predsjednik SDSS Milorad Pupovac obratio se javnosti na izvanrednoj konferenciji za novinare.

“Prvo što želim reći je da do ovakve situacije i ovakvog odlučivanja nije smjelo doći”, rekao je Pupovac, javlja 24 sata.

“Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Republike Srbije ne može doći u posjet Jasenovcu. Nije se smjelo dogoditi da se traže alternativni načini kako bi se moglo osigurati da se taj dolazak osigura i da prođe u redu. Posebno se nije smjelo dogoditi jer je već dvaput u posljednjih godinu dana postojala komunikacija o datumima kada bi se to moglo dogoditi pa su se strane sporazumjele i odgodile. Ovaj put je ta komunikacija izostala. Ovaj put je moj napor da se ta komunikacija osigura propao. I to je ozbiljan problem. Ovo nije mala stvar, nije mali povod i nije povod odlaska na neku ne znam kakvu priliku. To je osjetljivo, traumatično, bolno pitanje u odnosima između Hrvata i Srba. Iz tog razloga se plašimo da zbog ovoga iovako loši odnosi mogu biti dodatno pogoršani”, rekao je Pupovac.

Dodaje da ovo pokazuje odsustvo želje da se ovakve okolnosti ne događaju i da se suradnja unaprijedi.

“Jasenovac je mjesto za iskazivanje pijeteta prema strašnom zločinu i jednako strašnom broju žrtava. Jasenovac je mjesto gdje se potrvđuje i pokazuje priznavanje tih žrtava. I Jasenovac je mjesto gdje se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba. To je naš stav. Ovo što se dogodilo ovih dana nosi u sebi elementi nedovoljne svijesti što je Jasenovac i što bi trebao biti i nedovoljnog slušanja nas koji smo tome posvećeni”, kazao je Pupovac.

– Nadam se da nakon ovoga, sve ono što je do određene mjere bilo posloženo kao progresivan iskorak u odnosima Srbije i Hrvatskoj neće biti potrgano. A slonova je mnogo – dodao je.

Pozvao je sve da spriječe daljnju eskalaciju i da “udahnu duboko prije nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak”.

Podsjetimo, povod konferencije je jutros objavljena informacija o tome da Vlada RH nije dopustila dolazak Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, u privatni posjet Spomen području Jasenovac.