Milorad Ulemek Legija bio je mentor masovnog ubojice Breivika

Norveški su mediji objavili informaciju da su masovni ubojica Anders Behring Breivik i Milorad Ulemek Legija, koji je osuđen na 40 godina za sudioništvo u ubojstvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića, susreli se 2002. u Monroviji, glavnom gradu Liberije. Breivik je ljetos, u dva napada u Oslu i na otočiću Utoyi, hladnokrvno ubio 77 osoba pravdajući to križarskim ratom protiv islamske ekspanzije u Europi. Istodobno je na internetu objavio svoj manifest u kojem, među ostalim, spominje i susret s jednim Srbinom u Monroviji.

Novinari Norveške televizije NRK1 i dnevnog lista Dagbladet krenuli su tragom tog podatka i došli do informacije da se radi o Legiji, bivšem zapovjedniku srbijanskih Crvenih beretki i jednom od organizatora ubojstva Zorana Đinđića u ožujku 2003. godine.

Breivik je u svom iskazu istražiteljima potvrdio da se u Monroviji susreo s jednim “srpskim ratnim herojem koji je ubio mnogo muslimana”, ali nije opisao detalje tog susreta, pišu beogradske Vesti Online. Također je kazao da je njegov “bivši mentor” bio srpski ratnih heroj. Norveški mediji oprezno nagađaju da bi to mogao biti zloglasni Ulemek. Navodno ga je Breivik želio vrbovati za svoju borbu protiv muslimana u Europi.

Osim za sudjelovanja u ubojstvu Zorana Đinđića, Legija je u posebnim procesima osuđen i za ubojstvo, po nalogu Slobodana Miloševića, bivšeg partijskog čelnika u Srbiji Ivana Stambolića te pokušaj ubojstva Vuka Draškovića. Norveška televizija objavila je također da tamošnja policija istražuje moguću vezu između Breivika i Ulemeka, a na temelju dokumentacije i Breivikovih iskaza.

Breivik je u svom iskazu istražiteljima među ostalim rekao da je organizacija u čije ime govori, Vitezovi templari, osnovana 2002. kao reakcija na NATO-vo bombardiranje “kršćana u Srbiji” te da je razlog njegovog putovanja u Liberiju bio susret s “ratnim herojima iz Srbije”. Dagbladet pak piše da je norveška policija još u rujnu prošle godine zatražila od srbijanske polcije da joj dostavi dokumente o Legiji.