Ministar Ostojić zabranio nacionalistički skup u Zagrebu

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić donio je odluku o zabrani održavanju dvaju skupova u organizaciji Hrvastke čiste stranke prava. Novinarima je izjavio da je prihvatio obrazloženje zagrebačke policije da su ciljevi okupljanja protivni zakonu o javnom okupljanju, budući da su na njemu trebale sudjelovati i osobe koje potiču na nasilje.

“Donio sam rješenje za oba okupljanja”, kazao je ministar Ostojić novinarima nakon današnje sjednice Vlade na kojoj je tu njegovu odluku iznio i premijer Zoran Milanović.

Ostojić je novinarima rekao kako je sutrašnji, prvi skup, zabranjen iz formalnih razloga jer je najavljena Međunarodna nacionalistička konferencija, kako je rekao, prerasla u okupljanje na javnom mjestu, a što nije na vrijeme prijavljeno.

Za mimohod, najavljivan za subotu, Ostojić je rekao da je prihvatio obrazloženje zagrebačke policije da su ciljevi tog javnog okupljanja protivni Zakonu o javnom okupljanju s obzirom, kako je rekao, da oni koji bi trebali doći potiču i na nasilje.

U Ostojićevom rješenju navodi se da je organizator u skupove uključio i sudionike i predstavnike profašističkih i nacionalističkih stranaka, organizacija i pokreta, kao i da postoje pozivi građanskih inicijativa koje pozivaju na prosvjed protiv skupa u organizaciji HČSP-a. Stoga, piše ministar u obrazloženju, “postoji utemeljena vjerojatnost da bi održavanje mirnog okupljanja i javnog prosvjeda uz sudjelovanje pripadnika navedenih profašističkih organizacija izazvalo uznemirenost kod većeg broja građana te dovelo do nasilja i ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira”.

Upitan očekuje li ipak, unatoč zabrani, dolazak pripadnika ekstremnih desnih stranaka, Ostojić je izjavio kako se to uvijek može dogoditi “ali upravo zato postoji policija da to riješi”.