Ministrica najavila tri modela naplate RTV pristojbe

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić najavila je danas skori završetak izrade medijske strategije koja će u prvome redu biti usmjerena na podizanje profesionalnih medijskih standarda, istaknuvši kako ona neće donijeti nove poreze za građane u obliku RTV pristojbe.

andrea-zlatar-630
“Medijska strategija je doista pri kraju, a njezina najveća novost i cilj, ono što se svakako mora mijenjati, jest razina novinskog standarda, koji je u Hrvatskoj iz više razloga u apsolutnoj krizi”, kazala je Zlatar Violić odgovarajući na pitanje novinara u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”, napomenuvši kako za to nije kriv samo manjak financija.
U pripremi strategije najviše je vremena potrošeno na analizu postojećeg stanja te analizu medija u Hrvatskoj s obzirom na vlasnička pitanja, što je nešto na što Europska unija stavlja veliki naglasak.
U tom kontekstu bit će ponuđena tri modela naplate RTV pristojbe o kojima se već govorilo, no “novih poreza neće biti, da se ne bi opterećivalo građane”.
Za odluku o ukidanju 11 HRT-ovih dopisništava Zlatar Violić je kazala kako je riječ o najavljenom potezu koji je dio restrukturiranja, no da smanjenje pokrivenosti terena ne dolazi u obzir, kao i da ne smije biti dovedena u pitanje količina proizvedenih vijesti.
O tome će biti riječi na sastanku sa županima i gradonačelnicima pogođenih gradova danas poslijepodne.