Mišetić: Tužiteljstvo je ponudilo samo teorije zavjere

Luka Mišetić, odvjetnik genarala Ante Gotovine, ustvrdio je da haaško tužiteljstvo podupire teoriju nevidljivog etničkog čišćenja, uzrokovanog granitiranjem civilnih ciljeva. Nakon što se u završnoj riječi na suđenju generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, sudu obratilo tužiteljstvo, Mišetić je na početku svoga izlaganja istaknuo da nitko od izbjeglica ni tijela okupatorske vlasti poslije Oluje nije govorio o bijegu izazvanom teškim granatiranjem koje je temelj optužnice.

“Haško je tužiteljstvo u ovom suđenju preuzelo ulogu đavoljeg odvjetnika. Tužiteljstvo je preuzelo ulogu strane koja je, poput ‘advocatusa diaboli’ koji je imao ulogu preispitivanja u postupku kanonizacije, bila skeptična prema generalu Gotovini, koja je tražila rupe u dokazima koji upućuju na njegovu nevinost, koja je utvrdila da je sve dobro što je Gotovina učinio da bi spriječio zločine – bilo lažno. Naše je objašnjenje dokaza najjednostavnije moguće, poput Occamove britve, a tužiteljstvo je ponudilo samo teorije zavjere”, kazao je Mišetić pozivajući sudsko vijeće na donošenje oslobađajuće presude.

U izjavi za HTV Mišetić je rekao kako smatra da su tužitelji bili nekorektni. Iznosili su argumente koji nisu dokazani u postupku. “Uputili smo sud da obrana ne bježi od istine i da tražimo da se samo istina utvrdi”, naglasio je Mišetić.