Mnogi katolici u Banjoj Luci ni nakon sudske presude ne mogu ući u svoju kuću ili stan

Biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica primio je njegovu Ekscelenciju Petera Sørensena, šefa delegacije Europske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH i njegovu pratnju. Susretu je prisustvovao mons. dr. Miljenko Aničić, direktor Caritasa Banjolučke biskupije.

Visokom dužnosniku EU, biskup Komarica je izrazio dobrodošlicu i zahvalio mu za zanimanje za katoličku, tj. hrvatsku populaciju u banjolučkoj regiji i entitetu RS.

Bilo je riječi o povratku prognanih i izbjeglih banjolučkih Hrvata, odnosno katolika. Biskup je svoje sugovornike upoznao s aktualnim stanjem glede broja katolika u banjolučkoj regiji i RS-u, te o želji mnogih stotina katoličkih obitelji koji su mu – tijekom ove godine – dostavili molbe za povratak u njihova opustošena sela, a on im sam nije u mogućnosti pomoći.

Upozoreno je i na mnoge slučajeve, povratnika, katolika u Banjoj Luci koji, i nakon sudske presude ne mogu godinama ući u svoju kuću ili stan.

Specijalni predstavnik EU u BiH gosp. Sørensen je zahvalio za informacije, te je osobito pohvalio napore Katoličke Crkve u karitativno-socijalnim i odgojno-obrazovnim projektima, koje Banjolučka biskupija, unatoč ne malim poteškoćama uporno provodi na dobrobit mnogih sugrađana, katolika i nekatolika. [kta/tabb]