Moamer Gadafi oženjen Hrvaticom iz Mostara!?

Libijski čelnik Moamer Gadafi oženjen je Hrvaticom, koja je rođena u Mostaru. Safya Farkash Gadafi zapravo je Sofija Farkaš, unuka Ivana Farkaša, nekadašnjeg austrijskog školskog okružnog nadzornika u Mostaru. Priču o tome objavio je portal Hrsvijet.net u prosincu.

Obitelj Safya Farkash Gadafi u Mostar se preselila iz Petrinje, u vrijeme austro-ugarske uprave. Ono što je hrvatskoj javnosti malo poznato jest da je Gadafi krajem 60. godina prošlog stoljeća bio na višegodišnjem školovanju u bivšoj Jugoslaviji, u sklopu razmjene studenata.

Gaddafi je Safiju upoznao u Mostaru, tijekom pohađanja nastave na tadašnjoj Zrakoplovnoj akademiji JNA. Njegova supruga u to je vrijeme bila jedna od viđenijih Mostarki.

Postoje dokazi o osobnom poznanstvu nekolicine danas umirovljenih hrvatskih generala pridošlih iz JNA, inače štićenika bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, i libijskog vođe, koje su začete tokom Gadafijevog školovanja u nekadašnjoj Jugoslaviji, a nastavljene kasnijih godina.

Međutim, piše Hrsvijet.net, čini se da je ključnu ulogu u slučaju Gadafi, ipak, imao Budimir Lončar, nekad visokopozicionirani djelatnik SID-a i dugogodišnji prvi čovjek jugoslavenske diplomacije. Određeni izvori iz tog vremena kazuju da osobno poznanstvo između Moamera el Gadafija i Budimira Lončara seže još iz razdoblja kada je današnji libijski suveren boravio na školovanju u Jugoslaviji.