"Monstrum s Grbavice" osuđen na maksimalnu kaznu od 45 godina zatvora

batko2Sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine kojim je predsjedavao državni sudac Zoran Božić osudilo je danas ratnog zapovjednika paravojne jedinice srpskih snaga “Bijeli anđeli” Veselina Vlahovića Batka, poznatijeg kao “Monstrum s Grbavice”, na 45 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići 1992. godine, izvještava reporter agencije Anadolija.

Vlahović je proglašen krivim po 66 točaka optužnice za ubojstva 30 osoba, silovanje većeg broja žena bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kao i premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti. Presuda je zbog obima Vlahovićevih nedjela čitana blizu dva sata.

Sudac Božić detaljno je opisao sva zlodjela Vlahovića za koja je proglašen krivim, od užasnih silovanja, mučenja, premlaćivanja do klanja i odsijecanja glava sabljom.

Među najužasnijim zlodjelima je slučaj silovanja jedne žene u sedmom mjesecu trudnoće. Ženu je, kako je opisao sudac Božić, silovao u kuhinji pred njenom maloljetnom kćerkom, držeći djevojčici, koja je vrištala, nož pod grlom. U jednom slučaju u više navrata je silovao majku i kćerku. Također, među brojnim djelima, izdvaja se tragedija obitelji Pecar, koja je natjerana da ide kroz minsko polje. Tom prilikom stradali su šestogodišnja djevojčica Azra i njena baka Diša.

Navedeni su i detalji monstruoznog ubojstva braće Emira i Amira Balvanovića, koji su zaklani pred majkom, a ona je kasnije, također, ubijena. Njihove supruge su potom silovane.

Sudac Božić opisano je kako je Vlahović od Bošnjaka i Hrvata otimao novac. A samo u jednom slučaju neimenovana žena je dala Vlahoviću 100.000 njemačkih maraka kako bi poštedio život njenog sina, kojeg je spomenuti namjeravao zaklati.

Vlahović je mirno, bez pokazivanja ikakvih emocija, pratio izricanje presude. Tek povremeno je uzdisao, prenio je reporter agencije Anadolija.