Montgomery: BiH je propala država, jedno od rješenja može biti mirna disolucija

William Montgomery, nekadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj i Srbiji, koji je bio i savjetnik američkog predsjednika za BiH, izjavio je da je BiH propala država u kojoj ništa ne funkcionira i da jedno od rješenja može biti mirna disolucija zemlje.

“U BiH ništa nije riješeno 15 godina nakon rata uprkos naporima međunarodne zajednice. Nikoga u BiH ne treba prisiljavati da ostane u zemlji koja ne funkcionira i zbog toga je jedno od mogućih rješenja odcjepljenje Republike Srpske i disolucija zemlje”, rekao je Montgomery gostujući sinoć na TV1.

On je istaknuo da političari u BiH, a posebno Bošnjaci, moraju početi razmišljati o takvoj vrsti alternative.

Montgomery je napomenuo da u prilog disoluciji zemlje ide činjenica da Srbi i Hrvati ne osjećaju BiH kao svoju zemlju i ne žele da žive u njoj.

Odgovarajući na pitanje da li je u BiH počinjen genocid, Montgomery je rekao da ne može definirati koje su vrste zločina počinjene, ali da Bošnjaci žive još uvijek u prošlosti.

U američkom veleposlanstvu u Sarajevu agenciji Srna su u rekli da Montgomery ne predstavlja Vladu SAD, niti govori u njeno ime. “Naš stav je dobro poznat i nepromijenjen. SAD u potpunosti podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH”, glasi poruka upućena preko službe za odnose s javnošću.

Ured visokog predstavnika (OHR) je pak osbio komentirati Montgomeryjevu izjavu, uz obrazloženje da nisu imala priliku izvorno čuti njegove stavove.

“OHR nije imao priliku izvorno čuti stavove Montgomeryja i ne bismo ih komentarali. Moram podsjetiti na činjenicu da je Bosna i Hercegovina potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i da ona stoji na pragu članstva u NATO, tako da Bosna i Hercegovina vrlo jasno ima euroatlantsku perspektivu”, izjavio je glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.