Mostar nakon 18 godina ponovo sjedište eparhije SPC

mostar1 Mostar je, nakon gotovo dva desetljeća, ponovo postao sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske. Vladika Grigorije danas je, na krsnu slavu Eparhije, službeno objavio početak svog stolovanja u ovom gradu.

Na dan svetog Ignacija u staroj pravoslavnoj crkvi u Mostaru pred velikim brojem vjernika, uzvanika i gostiju, među kojima i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, biskup mostarsko duvanjski i trajni upravitelj trebinjsko – mrkanjski dr. Ratko Perić, župnik fra Iko Skoko, te više episkopa i vladika Srpske pravoslavne crkve, služena je sveta arhijerejska liturgija koju je predvodio vladika Grigorije Durić.

Vladika Grigorije je, na krsnu slavu Eparhije, službeno objavio početak svog stolovanja u Mostaru. Vladika je pozvao i Srbe da se vrate u Mostar, jer samo kao grad Hrvata, Srba i Bošnjaka Mostar će biti grad u svojoj punini.

Povratak Srba u Mostar počeo je još prije dvanaest godina, a zajedno s narodom u dolinu Neretve vratili su se i pravoslavni sveštenici koji su počeli obnovu porušenih hramova i manastira.

Zadnjih godina obnovljena je Stara pravoslavna crkva u Mostaru, manastir Žitomislići, djelomično je obnovljena crkva u Bijelom Polju, a ove godine počela je obnova Saborne crkve u Mostaru. [bljesak.info]