Mostovka Ines Strenja udarila na Kolindu: “Možda nas dvije nismo živjele u istoj zemlji?”

Mostovka Ines Strenja udarila na Kolindu: "Možda nas dvije nismo živjele u istoj zemlji?"

I saborska zastupnica Ines Strenja Linić osvrnula se na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o Željeznoj zavjesi.

Zastupnica Mosta objavila na Facebooku fotografiju iz 1979. godine na kojoj se kao djevojčica slikala s Majkom Terezom i ironično zapitala koliko je predsjedničino Jelenje udaljeno od riječkog Korza i jesu li njih dvije uopće živjele u istoj zemlji.

Evo što je Strenja Linić napisala:

“Možda nas dvije nismo živjele u istoj zemlji?
Jer mada sam starija punih 3 godine, jela sam razne vrste jogurta, išla redovno na vjeronauk i putovala bez problema, redovno u Trst, u par navrata i dalje. Slavila Božić i sve blagdane redom, glumila naravno za polnoćku i dan danas se družim s tim “klincima” iz Kresnikove. Roditelji mi nisu bili članovi SKJ i obzirom da su bili radnici, nisu mi mogli omogućiti da završim srednju školu u Los Alamosu jer je to ipak bilo za one dubljeg džepa. A osim zavjesa koje smo kupovali redovno u Trstu, za Željezne nisam znala niti se iza nje “skrivala”. Onda je došao rat. Nisam ni stigla do Fulbrightove stipendije, vjerujem da je zaslužena, imala sam druge prioritete u životu. Naravno ne da nosim pušku, već da budem s našim dečkima koji se hrabro bore i maštaju tamo gore u Lici o suncem okupanoj Rijeci i nekim dragim ljudima koji ih cekaju doma. Biti liječnik tada s njima najveća je privilegija koju može mladi liječnik imati u svom životu. Iskreno.
I sad se pitam da li smo nas dvije zbilja živjele u istoj zemlji? I da li je baš toliko daleko to Jelenje od riječkog Korza?
Moja fotku iz tog vremena, 1979. ( ja, druga s desna🙃). NK Rijeku neću vam ni spomenut. Vjerujem da vam je sve jasno.”

U komentarima su je neki podržali i pohvalili, ističući da tako “govori prava Riječanka”.

No, ima i drugačijih komentara, poput ovog:

“Drago mi je Gda. Ines kako u mladosti niste imali problem s komunistima. Mnogi jesu. Cim bude prilike osobno cu vam ispricati sto su moj nono, mama i tata prosli. Yugoslavija je nastala u krvi i u krvi je nestala. Nastala je na masovnim zlocinima dok se totalitarna vlast zlocinima odrzavala! To su cinjenice ma koliko god svi vi pisali romanticno o svojoj mladosti. Sve je ovisilo o susjedima, raznim komitetlijama, nadradenima, cinkerima i spijama kojih je bilo u svakoj zgradi i iza svakog ugla…. Ako si bilo “tele” i nisi imao potrebu reci “nije tako druze” vjerojatno su te pustali na miru. U tisini si, kao i vecina, malo krao da popravis kucni budet, odnosio s posla ono sto ti ne pripada, odlazio s posla i na bolovanja kad je “trebalo”, lagao si i svercao preko granice najosnovnije kucne potrepstine, potkupljivao pritom miliciju i carinu. To smo mi djeca gledali i cudili se kako odrasli lazu a mi ne smijemo?!! Evo to ja najvise pamtim iz Yugoslavije.
Sto smo rusili onda tu jugoslaviju kad je bilo tako lijepo? Svega je bilo, svi smo bili sretni, slobode su bile neupitne, putovali smo svijetom i bas nam je bilo lijepo.”

Foto: Facebook