Na današnji dan – 26. ožujka

26. ožujka

1707.
– Prema “Zakonu o Uniji”, Engleska i Škotska ujedinile su se u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije.

1756.
– Usvojena je u Hrvatskom saboru zakonska odredba po kojoj sve presude u slučajevima progona vještica i čarobnjaka moraju ići carici i kraljici Mariji Tereziji na osobnu potvrdu. Dakle, hrvatski su sudovi i dalje mogli voditi procese protiv vještica, no prije nego bi mogli presude izvršiti, morali su tražiti dozvolu vladarice. Marija Terezija na taj je način željela spriječiti zloupotrebe vještičjih progona u Hrvatskoj. Nijedna žena više nije mogla biti spaljena bez njenog pristanka. Marija Terezija i sama je vjerovala u vještice, no bila je svjesna da sudovi mogu činiti greške i osuđivati nevine žene na smrt. Marija Jurić Zagorka opisala je takav slučaj u romanu Grička vještica. Zanimljivo je da su procese protiv vještica vodili civilni, a ne crkveni sudovi, dakle to je bio više socijalni nego religijski fenomen.

1827.
Ludwig-van-Beethoven– Umro Ludwig van Beethoven, njemački kompozitor, posljednji od trojice velikih majstora bečke klasike. Općenito ga se smatra jednim od najvećih skladatelja u povijesti glazbe, i bio je ključna figura u prijelaznom periodu između klasične i romantične ere u zapadnoj klasičnoj glazbi. Njegova glazba i ugled nadahnjivali su, a ponekad i punili nesigurnošću iduće generacije skladatelja i glazbenika. Prvom polovicom 19. stoljeća Beethoven uz Gioacchina Rossinija postaje najpoznatiji i najslavniji glazbeni skladatelj Europe, a njegove simfonije, protkane revolucionarnim duhom postaju redovit repertoar svih orkestarskih koncerata. Kada je umro 1827. godine, jedan drugi genij – Goethe, rekao je za njega: Nikad dosad nije postojao umjetnik tako nabujale snage, silovite volje i skrivene nježnosti.

1830.
– Objavljen ke ključni sveti tekst MormonaMormonska knjiga. Objavio ga jeosnivač te religije Joseph Smith u gradiću Palmyra, u američkoj saveznoj državi New York. Mormoni su danas značajna vjerska zajednica s oko 14 miljuna pripadnika, sa središtem u Salt Lake City u državi Utah. Poznati Mormon bio je hrvatski košarkaš Krešimir Ćosić.

1871.
– Službeno uspostavljena Pariška komuna.

1881.
– Domnitor Karol I. od Hohenzollern-Sigmaringena proglašen je prvim kraljem Rumunjske.

1911.
– Rođen Tennessee Williams, jedan od največih američkih i svjetskih dramskih pisaca dvadesetog stoljeća. Prema vlastitim je riječima od svoje četrnaeste godine neprestano pisao i to kako bi pobjegao od stvarnog svijeta koji mu je bio nepodnošljiv. Dva njegova teksta dobila su najveće priznanje koje se u SAD-u može dodijeliti za umjetnički rad – Pulitzerovu nagradu, i to “Tramvaj zvani žudnja” 1947., i “Mačka na vrućem limenom krovu” 1955. Bio je vrlo popularan i u SSSR-u, gdje ga je kritika nazivala “najvećim svjetskim dramatičarem poslije Čehova”. Tennessee Williams umro je 25. veljače 1983. godine.

1942.
– Rođena je američka književnica Erica Jong, autorica romana “Strah od letenja”, “Kako spasiti vlastiti život”, “Strah od pedesete”, “Sveženski bluz”… Otkako je napisala prva dva romana koji su joj donijeli svjetsku slavu i bogatstvo, postala je neka vrsta stijega za “oslobođenje žena”. Njezini romani u kojima opisuje seksualne scene izazivaju proturječne reakcije: od oduševljenja do poruge i podsmijeha.

1969.
– U Mexico Cityju umro Berick Traven Torsvan, autor znamenitih romana Mrtvački brod, Blago Sierra Madre,Pobuna vješanih i Berači pamuka, nesumnjivo je jedan od najzagonetnijih i najtajanstvenijih književnika XX. stoljeća. Svoja djela potpisivao pseudonimom B. Traven, a sve do smrtislao je poruke putem svojih opunomoćenika da pisac uopće ne mora imati životopis jer jedina njegova biografija trebaju biti njegova djela. Jedna od pretpostavki je da je Traven Poljak njemačkog podrijetla, Herman Albert Otto Maksimilijan Feige, rođen po nekim izvorima 1882., a po drugima 1890. u Svjebođinu, gradiću između Poznanja i Frankfurta na Odri. Taj se Feige još za Prvoga svjetskog rata volio služiti pseudonimima pa se za vrijeme bavarske socijalističke republike zvao Ret Marut. Nakon sloma bavarske socijalističke republike bio je 1919. osuđen na smrt, ali je uspio pobjeći. Tada i počinje njegov književni uspon.

1971.
– Proglašavanje neovisnosti Bangladeša (Istočni Pakistan) prouzročilo je građanski rat između pristalica jedne države (Pakistana) i njezine vojske i građana Bangladeša.

1984.
– Bosanskohercegovački pisac Branko Ćopić, jedan od najplodnijih i najpopularnijih pisaca u periodu poslije Drugog svjetskog rata, izvršio samoubojstvo skokom s mosta na Savi u Beogradu.

1992.
Dramatično stanje u Bosni i Hercegovini. Predsjedništvo BiH odlučilo da se obrati Vijeću sigurnosti UN.

1993.
– Hrvati i Muslimani potpisali u New Yorku “Sporazum o privremenom uređenju”, novi sastavni dio mirovnog plana UN-EZ.

20120326