Na današnji dan – 9. travnja

9. travnja

1821.
Charles-Baudelaire– Rođen Charles Baudelaire, jedan od najvećih francuskih pjesnika XIX. stoljeća. Bavio se književnom i umjetničkom kritikom, a njegova poezija odraz je bijede, očaja i korupcije suvremene civilizacije i govor o čovjeku koji je neprekidno raspinjan između dobra i zla. U svoje vrijeme obilježen kao bludnik i odbacivan kao simbol boemstva i nemorala. U Figarou od 5. srpnja 1857., Gustave Bourdin je ovako reagirao prilikom pojave njegovih Cvjetova zla: “Ima momenata kad sumnjam u mentalno zdravlje gosp. Baudelairea, ima ih kad više ne sumnjam; to je većinom pri monotonom ponavljanju i premeditaciji istih stvari, istih misli. Odvratno natiskuje gnusno; odvratnost se asocirala s infektivnim…” Danas je priznat kao vrhunski klasik francuske poezije čija se zbirka pjesama Cvjetovi zla smatra najvažnijim lirskim djelom 19. stoljeća. Charles Baudelaire umro je 31. kolovoza 1867. godine u Parizu.

1865.
– Konfederalni general Robert E. Lee predao se snagama Unije, čime je završen američki građanski rat. U četverogodišnjem sukobu, do kojega je došlo zbog suprotnosti između industrijskog sjevera i agrarnog juga, poginulo je više od 60.000 vojnika.

1934.
– Preminuo Safvet-beg Bašagić, bošnjački pisac i političar.

1940.
– Rano ujutro Hitlerovi ambasadori predali su u Oslu i Kopenhagenu, vladama Norveške i Danske, ultimatum u kojem se zahtijevalo da se Norveška i Danska trenutačno i bez otpora stave “pod zaštitu Reicha”. Danska je pozitivno odgovorila na zahtjev Berlina, ali su Norvežani odlučno odbili predaju. Nacističke snage, usprkos britanskoj i francuskoj pomoći, brzo su svladale norveški otpor zahvaljujući izdaji norveškog nacista majora Vidkuna Quislinga. Od tada je njegovo ime postalo sinonimom za “marionetske vlade”.

1948.
Izraelska policija napala je arapski grad Deir Jasin na području današnjeg Izraela. Ubijeno je 100 Arapa, a ostali su prisiljeni da napuste grad.

1991.
Gruzija proglasila nezavisnost od SSSR-a.

1992.
– Dvojica ruskih novinara, Genadij Kurinoj i Viktor Nogin, ubijena na četničkoj barikadi u Panjanima kod Petrinje.

2003.
– Američke snage zauzele Bagdad.

2008.
– Na sjednici kosovskog parlamenta usvojen je novi kosovski ustav za kojeg je odlučeno da će na snagu stupiti 15. lipnja 2008. godine.

20120409