NA DANAŠNJI DAN: Nezaboravni koncert Prljavog kazališta na tadašnjem Trgu Republike

Prljavo kazalište na Trgu Republike

Na legendarnom koncertu Prljavog kazališta 17. listopada 1989. okupilo se na Trgu bana Josipa Jelačića, tadašnjem Trgu Republike u Zagrebu, čak 300 000 ljudi.

Bio je to dotad najveći skup u povijesti hrvatskog naroda, koji je najavio i nadolazeće događaje – krvavi raspad SFRJ.

Koncert, koji je održan u sklopu turneja na kojoj je Prljavo kazalište promoviralo album “Zaustavite zemlju”, policija je odlučila zabraniti, ali se ni izvođači, ni publika na zabranu nisu obazirali.

“To je bilo neponovljivo. Božje je čudo da se nikome nije ništa dogodilo”, izjavio je jednom prilikom bubnjar Prljavaca Tihomir Fileš, prisjećajući se toga događaja.

“Bili smo potpuno ukočeni. Bio je dogovor da publika ne plješće. Čak ni Bodalec nije skakao po pozornici jer je bilo previše ljudi u publici pa da ne počnu skakati i oni. 20 minuta prije koncerta došla je policija isključiti struju, ali se nije mogla probiti kroz gužvu. Jedan inspektor je Jasenku rekao neka publiku izvijesti s pozornice kako se koncert neće održati no on je samo odgovorio – ‘recite im vi’. Čitav centar je bio pun ljudi. Policija se nakon toga povukla. Na sreću, sve je prošlo u redu”, prisjetio se Tihomir Fileš.