Na suđenju za zločin u Trusini Ališpago zloupotrebljavao vrijeme Suda BiH

Na suđenju za zločine u selu Trusina kod Konjica šestooptuženi Zulfikar Ališpago je unakrsno ispitivao svjedoka o događajima koji se izravno ne odnose na navode optužnice, što je Sudsko vijeće ocijenilo “zloupotrebom vremena”.

Najviše pitanja koja je Ališpago postavio svjedoku Miji Anđeliću odnosila su se općenito na vojnu doktrinu, na funkcioniranje Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Buturović Polju nakon pada Trusine, a svjedok je na većinu ovih pitanja odgovorio da ne zna i ne sjeća se.

Mijo Anđelić, nekadašnji pomoćnik zapovjednika za logistiku brigade “Herceg Stjepan” HVO-a u Buturović Polju (općina Konjic), sa svjedočenjem je počeo 10. prosincaa 2010. godine, ali je ročište odgođeno jer je Ališpago kazao da ne može pratiti suđenje zbog bolova u leđima.

Anđelić je kazao da je Trusina bila strateški položoj za cijeli Klis, ali se nije htio složiti s Ališpagom da je Klis bio najznačajniji za cijelu Herceg-Bosnu. On je također kazao da u Trusini nije bilo rata.

Na ovom ročištu šestooptuženi je, nakon višesatnog unakrsnog ispitivanja, sam donosio zaključke o pitanjima na koja je svjedok odgovarao negativno, te je Željka Marenić, predsjedajuća Sudskog vijeća, kazala da takvo ispitivanje predstavlja “zloupotrebu vremena Suda i drugih optuženih u ovom postupku”.

„Miješate unakrsno i izravno ispitivanje, samo zbog vašeg prava na obranu ovo toleriramo, ali ovakvo ispitivanje neće biti više dopušteno, ubuduće će svjedoke ispitivati vaš branitelj“, kazala je Marenić.

Ališpago je optužen sa Mensurom Memićem, Senadom Hakalovićem, Dževadom Salčinom, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem za napad na selo Trusina (općina Konjic) izveden 16. travnja 1993. godine, kada je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika HVO-a.

Ališpago je, prema optužnici, bio zapovjednik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Stožeru Vrhovnog zapovjedništva Armije BiH (ABiH), Bojadžić njegov zamjenik, Memić, Salčin i Hodžić pripadnici ovog odreda, a Hakalović pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”.