Načelnik Neuma: Mi smo protiv koridora, njegova izgradnja bi nas getoizirala

Načelnik općine Neum Živko Matuško oštro se u srijedu usprotivio inicijativi da se izgradi zaštićeni cestovni koridor na dijelu te općine u BiH o kojemu su nedavno razgovarali ministri prometa Bosne i Hercegovine i Hrvatske Damir Hadžić i Siniša Hajdaš Dončić ocijenjujući da bi se Neum na taj način getoizirao i izolirao.

U priopćenju iz ureda neumskog načelnika, poslanom medijima, dogovor po kojemu bi se u neumskom zaleđu izgradio koridor dužine 5,5 kilometara koji bi u potpunosti bio zatvoren, bez mogućnosti odvajanja, ograđen žicom, uz senzore i videonadzor, nazvao je “jezovitim”.

“Energično se protivimo izgradnji spomenutog cestovnog pravca koji bi dijelio područje općine Neum na dva dijela na najvitalnijem dijelu njenog zaleđa. Ne želimo živjeti u getu. Postoje i drugi načini da jug Hrvatske ne bude prometno izoliran”, istaknuo je načelnik Neuma Živko Matuško.

Dodao je kako se ne protivi izgradnji autoceste te je optužio vlasti BiH za neodgovoran odnos prema Neumu.

“Ne želimo da se s našim teritorijem trguje i da se dovodi u kontekst izgradnja cestovnog koridora s rješavanjem graničnog spora na našem području s pitanjem vrha poluotoka Kleka, te Velikog i Malog školja”, dodao je Matuško.

Pri tome je naveo da općinu Neum zanima razvijanje dobre suradnje sa susjednim općinama Dubrovnikom i Metkovićem. Pozvao je i političke predstavnike Hrvata u BiH da zaštite Neum i njegove stanovnike kako ih budući putni pravci ne bi “podijelili i getoizirali”.

Hajdaš Dončić: “Dubrovčanima autocesta i ne treba”
Hrvatski ministar prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić danas je boravo u Luci Ploče gdje je najavio izgradnju terminala za suhe rasute terete te tom prigodom izjavio kako hrvatska strana neće činiti ustupke susjednoj BIH u Luci Ploče u zamjenu za prolazak neumskim koridorom, piše Index.hr.

“Koridor ne ugrožava nacionalne interese, a Dubrovčanima autocesta i ne treba”, smatra Hajdaš Dončić. Istaknuo je također kako je “Hrvatska mala i siromašna zemlja koja nema novca za gradnju Pelješkog mosta” te dodao kako to ne znači da se most neće moći graditi “u budućnosti, za 10-15 godina”.

Dobroslavić: Pelješki most treba graditi
S njim se nije složio župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić koji je, nakon prezentacije projekta integracije trgovine i transporta u Luci Ploče, ponovio je kako je stav Županije da Pelješki most treba graditi jer se tako povezuju dva dijela županije i države, a istovremeno “ne ostavlja prostor za davanje usluga bilo kome”.