Načenik Neuma nema ništa pritiv Pelješkog mosta, ali koridor i luku ne želi

Načelnik Neuma Živko Matuško ne protivi gradnji Pelješkog mosta, ali ne bi želio da umjesto mosta bude izgrađen koridor jer bi, kako je rekao, podjelo općinu.

“Mostovi su uvijek dobrodošli, oni spajaju dvije strane. Predlažem da stručni timovi dviju zemalja sjednu i dogovore se, samo da se ne trguje tom teritorijom. Mislim da je Neum previše izložen i da je ciljano u žarištu pojedinih interesa”, kaže Matuško za Klix.ba.

Upitan odobrava li gradnju koridora, Matuško je rekao: “Neum nije za gradnju koridora. To bio općinu Neum podijelilo na dva dijela, sjeverni i južni. To ne dolazi u obzir. Mi smo za jadransko-jonsku cestu koja bi doprinijela razvoju Stoca, Neuma, Ljubinja i Trebinja i još nekih općina. To bi naši predstavnici na višim razinama trebali zastupati.”

Matuško također ne odobrava ni gradnju luke u Neumu.

“Mi u Neumu kao jedinom bh. izlazu na more razvijamo turizam, što smo uvijek i radili. Mislim da nema mjesta za gradnju luke, to su neke provokacije. Sve studije govore da luka može biti u Pločama, a u Neumu nikako”, kaže načelnik Neuma Živko Matuško na kraju razgovora za Klix.ba.