Najčešće zablude o alkoholu

Mnogi konzumaciju alkoholnih pića ne uzimaju previše ozbiljno, a najčešći uzrok tomu je kulturološki „slavljenički“ element koji im se pripisuje, kao i moguće zdravstvene dobrobiti njihove umjerene konzumacije. No, istraživanja iz 2014. godine pokazuju kako je alkohol droga koja u najvećoj mjeri šalje svoje korisnike u potragu za hitnom doktorskom pomoći. Također, to je droga koja se najčešće koristi, a opet manje od 60 posto teških alkoholičara odbija priznati da su njihove navike visoko rizične.

Alcohol-generic-1381759

Svakome se ponekad dogodi da popije koju čašicu više, no treba zapamtiti da je kvalitetna konzumacija alkohola vezana isključivo uz umjerenost.

Donosimo nekoliko lažnih mitova vezanih uz alkohol.

Mit broj 1 – Možete se brzo otrijezniti ako morate.

Ne nasjedajte na opasne mitove koje ste načuli – ne postoji brzo rješenje za smanjenje promila alkohola u krvi. Jedino rješenje koje vam je na raspolaganju jest vrijeme.

Mit broj 2 – Pivski trbuh.

Konzumacija piva u umjerenim količinama ne uzrokuje „pivski trbuh“. Debljanje u središnjem dijelu posljedica je pretjeranog unosa kalorija (iz hrane ili pića, svejedno).

Mit broj 3 – Obilan obrok prije pića održat će me trijeznim/nom.

Obilan obrok prije konzumacije alkohola samo će usporiti njegovu apsorpciju, no neće smanjiti količinu alkoholnih jedinica koje ste unijeli u organizam.

Mit broj 4 – Piće prije spavanju olakšava uspavljivanje.

To je djelomično točno. Alkohol će vam pomoći da lakše zaspite, ali istraživanja pokazuju kako alkohol negativno utječe na ključnu REM fazu sna, o kojoj ovisi kvaliteta vašeg spavanja.

Mit broj 5 – Mastan, obilan doručak prepun kalorija olakšat će mamurluk.

Najbolji način za laki oporavak je rasteretiti jetru, probavni trakt i srce te dati organizmu priliku za detoksikaciju. Zbog toga nije pametno u sebe unositi tešku hranu niti lijekove protiv bolova, već dopustiti da vrijeme odradi svoje.

Najveći mit – Nakon nekoliko pića i dalje je moguće sigurno voziti.

NIKAD ne sjedajte alkoholizirani za volan! Prepustite vožnju trijeznom prijatelju ili naručite taksi. [K.G.]