Najpoznatija europska hodočasnica stigla u Imotski: “Nigdje mi nisu otvorili svoje srce i domove kao u Hrvatskoj”

Foto: Turistička zajednica Imota

Trenutno najpoznatija hodočasnica u Europi, mlada Španjolka Carlota Valenzuela nakon nešto više od četiri tisuće prijeđenih kilometara svoga hodočasničkog puta od rta Finisterre poluotoka na zapadnoj obali Galicije u Španjolskoj s kojega se pruža pogled na Atlantski ocean i za kojega se još od antičkih vremena vjerovalo da je “kraj svijeta”, stigla je u Imotski.

Iz smjera Splita, Solina i Sinja stigla je u Zelenu katedralu u Prološcu Donjem, najveće svetište Majke Božje u Imotskoj krajini. Tamo ju je dočekao Stipe Čelan iz Turističke zajednice Imota u ime organizatora hodočasničke staze Camino Imota uručio prigodne poklone.

Oduševljena prijaznošću domaćina, simpatična Carlota koja dolazi iz Granade, poznatog turističkog raja na jugu Španjolske, zahvalila je Imoćanima, ali i istaknula kako je u svom dosadašnjem putu prošla mnoge europske zemlje, u Rimu se susrela i s Papom Franom, ali da nije nigdje naišla na takvu ljubaznost i gostoprimstvo kao tijekom hodnje kroz Hrvatsku.

“Svugdje gdje dođem kažem da idem u Ime Isusovo i sva su mi vrata otvorena. Dakako, imate negdje i začuđene ljude kada me vide kada im kažem gdje idem, no nikada do sada u svom putu nisam imala nikakvih problema”, piše Slobodna Dalmacija.

Nadam se da ću za otprilike četiri mjeseca pristići na moje odredište u Betlehem i Jeruzalem, na blagdan porođenja Isusa, a na sam Božić u Jeruzalem, pa bih tako spojila Finisterre i Jeruzalem, otprilike šest i pol tisuća kilometara – ističe hodočasnica.

Imoćani su Valenzueli osigurali smještaj i hranu, a ona će već sutra krenuti u Bosnu i Hercegovinu, put Međugorja. Nakon toga preko Dubrovnika i Crne Gore nastavlja svoj put prema Jeruzalemu.