Namirnicama koje bogati bace, tri puta bi se mogli nahraniti svi gladni na svijetu

“Namirnicama koje se svake godine unište u Europi i u Sjevernoj Americi moglo bi se tri puta nahraniti sve gladne u svijetu!”

hrana-u-smecu

Napomenuo je to, uoči Svjetskog dana hrane 16. listopada i Svjetskog dana borbe protiv siromaštva 17. listopada, neprofitna organizacija “Bečki stol” (“Wiener Tafel”), koja se zalaže za razumno korištenje resursa. Premda je broj gladnih u svijetu u opadanju, još uvijek se 842 milijuna ljudi ne hrani na odgovarajući način.
Masovno bacanje hrane nije samo moralni, nego i ekološki problem s ozbiljnim posljedicama, ističe “Bečki stol”. Oranice se koriste za proizvodnju hrane koja se nikad neće pojesti. U Austriji se baca 157.000 tona zapakirane i nezapakirane hrane u vrijednosti više od milijardu eura godišnje, podaci su Ministarstva za zaštitu okoliša. To su namirnice u vrijednosti oko 300 eura po kućanstvu godišnje, navodi “Bečki stol”. Od toga se oko 70.000 tona hrane godišnje uništi samo u Beču. Istodobno je čak 17 posto stanovnika glavnoga grada ugroženo siromaštvom.
Očita je veza između gladi i prehrambenih navika: “Siromaštvo je problem distribucije”. Svatko može pridonijeti protiv rasipanja jer, ističe udruga, “borba protiv gladi počinje na vlastitom tanjuru”.
“Bečki stol” već 14 godina gradi most između potrebitih i bogatih. Uz pomoć 400 volontera od otpada se dnevno spasi i do tri tone hrane. Od donacija trgovina, tvornica i poljoprivrednika opskrbljuju do 16.000 siromašnih putem 88 ustanova socijalne skrbi na području Beča. (Ika)