Naša stranka odustala od Fincija, neće ga više kandidirati za gradonačelnika Sarajeva

jakob-finciS obzirom na situaciju do koje je došlo na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća, Naša stranka je danas potvrdila da neće ponovo kandidirati Jakoba Fincija za gradonačelnika Sarajeva.

“Ponosni smo što je Finci prethodno prihvatio našu kandidaturu, i sa žaljenjem konstatiramo da politička svijest stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću ne prati njihove deklaracije i proklamirane programske ciljeve”, stoji u današnjem priopćenju Naše stranke.

Također su odbacili optužbe da blokiraju izbor izvršne vlasti u Sarajevu kao i senzacionalističke najave da su “ključevi grada u rukama Naše stranke”, jer, kako navode, o gradonačelniku i njegovim suradnicima, kao i uvijek, odlučuju stranke koje su dobile većinu i koje su “do jučer” izvrsno surađivale.

Podsjetili su da su političke blokade postale zaštitni znak Bosne i Hercegovine te da one paraliziraju politički život uglavnom na onim nivoima vlasti na kojima Naša stranka ne sudjeluje.

Za ovu stranku preostala dva kandidata za gradonačelnika su neprihvatljivi, ali će vijećnici Naše stranke najpažljivije razmotriti kandidature novih osoba iz oba bloka te će se izjašnjavati u funkciji predloženih programa.

Na kraju su napomenuli da u ovoj stranci nisu zainteresirati ni za kakvo mjesto u izvršnoj vlasti, a vijećnici stranke će, kao i do sada, u Gradskom vijeću glasati u skladu s kvalitetom predloženih projekata, bez obzira od koga dolaze.