NAŠA STRANKA OPTUŽILA “GRAĐANINA” KOMŠIĆA: “On je nacionalistički propagator koji budi strah u glasačima”

Željko Komšić i Čedomir Jovanović

Nakon što je lider srbijanske Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović, svojim prisustvom na konvenciji Demokratske fronte (DF) i Građanskog saveza (GS) dao otvorenu podršku kandidaturi Željka Komšića za hrvatskog člana člana Predsjedništva BiH, Naša stranka se dopisom požalila Savezu liberala i demokrata za Europu (ALDE) i Mreži liberalnih stranaka jugoistočne Europe (LIBSEEN).

Naveli su da pismo pišu kao prosvjed zbog “činjenice da je u vrijeme dok je g. Falatar (Boriša Falatar, kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH) bio u Bruxellesu na sastancima sa našim prijateljima iz ALDE-a, predsjednik LDP-a Srbije, članice ALDE-a,Čedomir Jovanović bio počasni gost na predizbornoj konvenciji Demokratske Fronte (DF) u Sarajevu, podržavajući njihovog predsjedničkog kandidata Željka Komšića”, saznaju Vijesti.ba.

U pismu ističu da Demokratska fronta nije liberalna stranka te naglašavaju da je Komšić nacionalist.

“Demokratska fronta nije liberalna stranka i kampanja gospodina Komšića sadrži aluzije nacionalističke propagande koja budi strah u glasačima”, navodi se.

Također u prosvjednom pismu Naša stranka, istovremeno se žali što nije dobila podršku od europskih liberala, ali i traži od istih ne ometaju višestranačke odnose na Zapadnom Balkanu.

“Do sada se nismo sreli ni s čim osim s podrškom naših partnera iz ALDE-a i ne tražimo od vas da ometate višestranačke odnose na Zapadnom Balkanu. Kako god, samo želimo da formalno izrazimo naše nezadovoljstvo nedostatkom podrške s kojom smo suočeni od naših kolega liberala iz Srbije kao jedina efikasna aktivna liberalna stranka u BiH”, stoji u pismu Naše stranke. (HMS)