"Nema stabilne demokracije ako se ne bude uvažavalo ono što narod izabere"

Na novinarsku molbu da prokomentira raspravu oko kompozicije hrvatskog naroda te pokušaja uspostave nove vlasti, kardinal Vinko Puljić na današnjoj je konferenciji za novinare kazao kako ova zemlja, koja želi izgraditi državu Bosnu i Hercegovinu, mora uvažiti činjenicu da u njoj postoje građani različiti po vjeri i po etničkoj ili nacionalnoj pripadnosti.

Rekao je kako demokracija traži da se glas naroda vrjednuje, makar se mi ne slagali sa onim što narod izabere. “Nema stabilne demokracije ako se ne bude uvažavalo ono što narod izabere”, kazao je kardinal te istaknuo da svi koji trenutno pregovaraju to moraju imati na umu – tek tada se gradi stabilna demokracija.

Upitan da iznese komentar povodom jučerašnje odluke Vlade Federacije BiH o dodjeli stanarskog prava na zamjenski stan Emini Smajović, kardinal Puljić je prvotno izrazio zahvalu medijskim djelatnicima koji su taj slučaj korektno pratili uprisutnivši ga za javnost. Zahvaljujući njima – kazao je kardinal – pokrenuti su ljudi iz vlasti koji su se zainteresirali za ovaj slučaj.

Također je uputio zahvalu brojnim građanima koji su, bez obzira na etničku pripadnost, izrazili solidarnost sa ovom situacijom koja je nastala s “nerazumijevanjem konkretne stvarnosti”. Kadrinal je podsjetio da spomenuti stan nije nacionaliziran, te da je čovjeka koji je tu stanovao namjestila država.

Spomenuo je da je, nakon odluke visokog predstavnika Westendorfa i bh. parlamentaraca koji su usvojili vrlo diskutabilan Zakon, došlo do pomutnje u donošenju sudske odluke pa je tako stan dodijeljen čovjeku koji za to nije imao stanarsko pravo. Dalje je kazao kako je normalno da država, koja je namjestila čovjeka također tu osobu smjesti.

Zahvalio se i Vladi FBiH koja je izrazila razumijevanje, ali i uputio apel u ime svih građana koji su oštećeni u svom privatnom vlasništvu, da država za njih nađe pravedno rješenje. [kta]