NEMA VIŠE JURE I BOBANA! Promijenjena sporna imena šest mostarskih ulica

Zašto se skriva da su Mostar od četnika i JNA oslobodili Hrvati i koje su posljedice toga?

Mostarske ulice nazvane po ustaškim ideolozima iz vremena Nezavisne države Hrvatske nakon 27 godina bit će preimenovane, odlučeno je to na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara.

Riječ je o šest ulica kojima je nazive dala ratna HDZ-ova vlast na čelu s Matom Bobanom i Brunom Stojićem. Dogovoreni su novi nazivi spornih ulica u Mostaru, i to prema zajedničkom prijedlogu vladajuće većine – HDZ-a BiH i SDA, javlja televizija N1.

S 25 glasova za i osam suzdržanih odlučeno je da se ulice Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, Rafaela Bobana, Đure Spuževića, Jure Francetića te ulica Ive Tabornika preimenuju u ulice Alekse Šantića, Tina Ujevića, fra Ljudevita Laste, Ice Voljevice, Humsku i Ulicu Ciglana.

Ulica Mile Budaka postala je time ulica Alekse Šantića; Vokića i Lorkovića u Tina Ujevića; Ulica viteza Rafaela Bobana mijenja se i glasi Ulica fra Ljudevita Laste; Ulica Jure Francetića mijenja se i glasi Humska ulica; Ulica tabornika Ive Zelenike mijenja se i glasi Ciglana; te Ulica župana Đure Spuževića mijenja se i glasi Ulica Ismeta Ice Voljevica.

Burna rasprava prethodila je ovoj odluci, s obzirom na to da su pojedini vijećnici imali prigovore na prijedlog komisije o novim nazivima ulica.

Konkretno, primjedbe su se odnosile na naziv ulice fra Ljudevita Laste koji je, kako su naveli, u jednom od svojih obraćanja koristio pozdrav Za dom spremni. Zabilježena je i primjedba na ime ulice koja će se zvati po Tinu Ujeviću, koji, kako su kazali, nema nikakve veze s Mostarom, ali ima s NDH, za čiju je državnu novinsku agenciju pisao tijekom cijelog Drugog svjetskog rata.

Podsjetimo, godinama se pitanje ovih spornih ulica nije moglo riješiti, no nakon pritiska javnosti i međunarodnih dužnosnika pokrenut je postupak za promjenu naziva ulica.