Nijemci podigli optužnicu protiv bivšeg šefa Udbe Zdravka Mustača

zdravko-mustac

Njemačko Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu podiglo je pred Sudskim vijećem za zaštitu države pri Višem zemaljskom sudu u Muenchenu optužnicu protiv Zdravka Mustača zbog sumnje u počinjeno kazneno djelo pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića, priopćeno je u utorak, javlja Hina.

U optužnici se navodi da je Mustač od 1982. do 1985. obnašao funkciju voditelja bivše jugoslavenske tajne službe SDS te mu se predbacuje da je kao nadležna osoba Josipu Perkoviću, protiv kojeg je također krajem svibnja ove godine podignuta optužnica, dao nalog za planiranje i pripremu ubojstva Stjepana Đurekovića.

U tu svrhu, kako se nadalje navodi u optužnici, Perković je stupio u kontakt s Krunoslavom Pratesom, koji je 2008. pred Nadzemaljskim sudom u Muenchenu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u ubojstvu Đurekovića, i uputio ga u planove o ubojstvu.

Prates je tada dao kopiju ključa jedne garaže u Wolfratshausenu, koju je Đureković koristio kao tiskaru, zasad nepoznatim osobama koje su 28. srpnja 1982. dočekale i usmrtile Đurekovića.

Optužnicom protiv Mustača Glavno državno odvjetništvo, nakon Pratesa i Perkovića, podiže treću optužnicu u slučaju Đureković.

Mustač je u travnju ove godine izručen Njemačkoj nakon što je to isto početkom godine učinjeno i s Josipom Perkovićem.

Viši zemaljski sud u Muenchenu prihvatio je u srpnju optužnicu protiv Josipa Perkovića te zakazao početak suđenja za 13. listopada ove godina a predviđeno je 61 ročište s planiranim završetkom krajem travnja 2015.

Perkovićevi njemački odvjetnik Peter Wagner očekuje da će suđenja Perkoviću i Mustaču biti spojena.