Nikola Vuljanić imenovan izvjestiteljem za Albaniju

Zastupnik Europskog parlamenta Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti – Stranka rada) imenovan je za parlamentarnog izvjestitelja za Albaniju te za izvjestitelja svoga zastupničkog kluba za Bosnu i Hercegovinu.

nikola-vuljanic-630

Dužnost parlamentarnog izvjestitelja praćenje je napretka zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja o napretku na njihovu putu prema EU-u. Jedanput godišnje Europski parlament donosi rezolucije o napretku tih zemalja, a izvjestitelj sastavlja nacrt rezolucije. Parlamentarni izvjestitelj također igra ključnu ulogu u dogovorima oko amandmana koje zastupnici podnose na njegov prijedlog rezolucije.

“Moj prvi cilj bit će da pomognem tim zemljama”, rekao je Vuljanić u razgovoru s novinarima. Vuljanić je također rekao da će njegova stranka pomoći u prikupljanju potpisa u Hrvatskoj da se na razini Europske unije zakonski propiše zajamčeni minimalni dohodak.

Riječ je o europskoj građanskoj inicijativi za koju je potrebno prikupiti milijun potpisa u Europskoj uniji. Hrvatska kvota je devet tisuća potpisa i Vuljanić očekuje da će se to vrlo brzo i lako prikupiti.