Ništa od dogovora: SDA protiv proračuna, ali ne želi izaći iz Vijeća ministara

Čelnici šest stranaka koje čine vladajuću većinu u Bosni i Hercegovini nisu dogovorili proračun ni na današnjem sastanku čiji je domaćin bio predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Predsjednik SDA Sulejmen Tihić najavio je da ova stranka sutra neće podržati proračun, iz čega su neki shvatili da će se SDA povući iz Vijeća ministara. No, Tihić tvrdi suprotno. “Sada je stvar ostalih stranaka iz državne koalicije da li će donijeti odluku o tome da SDA izbace iz vlasti ili ne. SDA se sama neće povući iz Vijeća ministara BiH. Da li će to odlučiti ostale stranke ili ne, to je na njima. Ako smatraju da SDA koja je uvijek bila dio rješenja, a ne problema, treba izbaciti iz vlasti, to je njihova odluka. Ponavljam, mi se nećemo povući”, izjavio je Tihić.

Otkriva da je tijekom sastanka šestorke Zlatko Lagumdžija “sve vrijeme inzistirao na tome da će SDA, ako ne podrži proračun, biti izbačena da iz vlasti”.

“Suština dogovora jest da će pet stranaka sutra podržati proračun institucija BiH, što znači da ćemo do kraja ovog mjeseca imati proračun”, kazao je novinarima nakon sastanka predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Ipak, Čović je ostavio i mogućnost da “još stranaka sutra glasuje za proračun”.

“SDA ne može prihvatiti ovakav proračun i mi ćemo sutra glasati protiv”, kazao je nakon sastanka Sulejman Tihić. SDA će glasati protiv jer, pojasnio je, SDA nije sudjelovala u pravljenju fiskalnog okvira i proračuna, ministri iz ove stranke su preglasani u Vijeću ministara BiH i u Predsjedništvu BiH.

“Smatramo da je ovaj proračun nedostatan za funkcioniranje države BiH i da će ugroziti njen rad i put BiH ka EU i NATO-u. Stranci demokratske akcije uvijek je država na prvom mjestu, a onda entiteti”, rekao je Tihić.

SDA je, podsjetio je, uvijek bila faktor rješavanja problema, a ne kreiranja problema.

“Ako ostale stranke smatraju da takva stranka ne treba da bude dio parlamentarne većine oni mogu donijeti takvu odluku. Mi nećemo nikada raditi protiv interesa države”, istakao je Tihić.

“Dijelim uvjerenje ostalih da ćemo sutra imati izglasan proračun institucija BiH”, kazao je novinarima predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić. Ostavljene su i neke mogućnosti, rekao je, da sutra za proračun glasuje i više od pet stranaka.

“Ali, to ćemo već vidjeti sutra”, istakao je Ljubić.

Što se tiče eventualnih opstrukcija izbora u Srebrenici, Čović je istakao da treba stvoriti ambijent u čitavoj BiH kojim će se izbjeći takvo stanje.

SDA je u vezi s pitanjem Srebrenice stava da treba biti osiguran zakoniti izborni proces. To podrazumijeva, između ostalog, zakonita revizija biračkih spiskova za Srebrenicu i nesmetana registracija birača.

Na sljedećem sastanku, kojem će domaćin biti lider SDS-a Mladen Bosić, bit će govora isključivo o presudi u slučaju “Sejdić i Finci”. Božo Ljubić je optimist, smatra da će do sastanka u Bruxellwsu biti pronađeno rješenje za dosadašnja “sporna i bolna” pitanja u provođenju presude u slučaju “Sejdić i Finci”.