Ništa od razdvajanja otpada, Kosor priznao: "Nismo spremni!"

Grad Zagreb nije spreman za primjenu odluke o razdvojenom prikupljanju koju je donijela Skupština Grada na sjednici u prosincu, a koja je trebala stupiti na snagu 1. srpnja.

otpad

To je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio Darinko Kosor, predsjednik Skupštine Grada, te je, kako piše Tportal, dodao kako predlaže da se primjena ove odluke odgodi do 1. siječnja 2015.

Kosor je priznao ono što gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem uporno negiraju prebacujući lopticu na Ministarstvo zaštite okoliša i tvrdeći da je ono jedini krivac jer nije donijelo potrebnu uredbu koja bi operativno pratila Zakon o gospodarenju otpadom.

“Krajnji rok za donošenje uredbe je 23. srpnja, ali treba priznati da ni Grad Zagreb nije spreman. Nemamo plan gospodarenja otpadom, nemamo odluku hoćemo li ići u mehaničko- biološku obradu (MBO) ili ćemo imati spalionicu, nemamo ni lokaciju za to jer izmjene GUP-a još nisu napravljene, a ni spremnici za smeće nisu nabavljeni”, istaknuo je Kosor.

Napomenuo je da javna rasprava o GUP-u traje od 16. do 30. lipnja te da očekuje da će on biti usvojen u rujnu i da bi do tada gradonačelnik trebao odrediti gdje će se i što nalaziti.

Zagreb, kako je rekao Darinko Kosor, ovoga trena ima tek devet reciklažnih dvorišta i dvije kompostane, a treba ih biti barem trideset odnosno deset.

“Proteklih šest mjeseci nije izgubljeno, nešto se i napravilo, a gradonačelnik je zatražio neobvezujuće ponude za spalionicu i MBO. MBO ili spalionica – to je pitanje na koje će odgovor morati dati gradonačelnik. Osobno sam za MBO, ali je sasvim jasno da se svog otpada nećemo moći riješiti selekcijom, a ostaje nam i brdo na Jakuševcu koje treba sanirati i mulj iz pročistača kojeg danas ima 350.000 tona”, rekao je Kosor.

On je također priznao kako nema jamstva da će sve biti spremno i do početka 2015. ali vjeruje da će se do tada napraviti puno više.