Ništa od RTV kanala na hrvatskom jeziku: Hadžić, Lagumdžija i Radončić skinuli ga s dnevnog reda

Na prijedlog ministra prometa i komunikacija BiH Damira Hadžića, a uz podršku dva ministra iz reda bošnjačkog naroda, ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije i ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, s dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara BiH skinut je Nacrt zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku, piše portal Dnevnog avaza.

Portal ističe da je ovaj nacrt zakona pripremilo Ministarstvo prometa i komunikacija bivšeg saziva.

Nacrtom je predviđena uspostava zasebnog radijskog i televizijskog kanala na hrvatskom jeziku, što je, kako piše Avaz, prijedlog star nekoliko godina.

“Na ovaj način demantirane su špekulacije prema kojima je ovo dio nekakvog političkog dogovora nove šestorke, odnosno tobožnjeg uvoda u treći entitet”, piše Avaz, ističući da je “ova očito podmetnuta točka dnevnog reda odmah skinuta sa sjednice”.

Uoči sjednice Vijeća ministara mediji su najavili da će potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić, u funkciji ministra prometa i komunikacija, predložiti Nacrt zakona o tv kanalu na hrvatskom jeziku, što je, najavljivalo se, trebao biti prvi konkretan potez u realizaciji dogovora čelnika SDP-a i HDZ-a, Zlatka Lagumdžije i Dragana Čovića.

Slobodna Bosna je objavila da je nacrt zakona identičan onom što ga je Rudo Vidović, bivši ministar prometa i komunikacija, prezentirao u svibnju, na sjednici Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru.

Tada su prezentirane izmjene dvaju zakona kojima se predviđa uspostava zasebnog radijskog i televizijskog programa na hrvatskome jeziku u sklopu Javnog RTV servisa BiH.

Prema tom nacrtu, javni radiotelevizijski kanal na hrvatskome jeziku trebao bi se zvati RTVH, a sjedište bi mu bilo u Mostaru.