Njemačka kancelarka Angela Merkel primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca

Tiho i bez pompe u Berlinu se cijepila njemačka kancelarka Angela Merkel. Primila je prvu dozu cjepiva AstraZeneca, objavio je Deutsche Welle.

Fotografija njezinog kartona cijepljenja na Twitteru i nekoliko redaka teksta: drugačije od mnogih drugih svjetskih političkih lidera, njemačka kancelarka Angela Merkel nije pravila veliki medijski događaj oko cijepljenja cjepivom švedsko-britanskog proizvođača AstraZeneca.

66-godišnja kancelarka cjepivo je primila u centru za cijepljenje na nekadašnjem berlinskom aerodromu Tempelhof, gdje se u ovom trenutku isključivo cijepi tim spornim cjepivom.

Trenutno se tamo može cijepiti oko 3.000 ljudi dnevno – a među njima je danas bila i Angela Merkel.

„Kada dođem na redu, cijepit ću se, i AstraZenecom ako to bude potrebno”. Kancelarka je to više puta ponavljala proteklih tjedana, svjesna koliko je upravo u Njemačkoj prioritet vakcinacije osjetljiva tema. Političari u Njemačkoj u svakom slučaju nisu bili prioritetna skupina.

I njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je početkom travnja u jednom priopćenju poručio: „Imam povjerenja u svako cjepivo koje je odobrena u Njemačkoj. Cijepljenje je odlučujući korak za izlazak iz pandemije. Iskoristite priliku i pridružite se.”

Foto: EU2017EE Estonian Presidency / Flickr