NOVA CESTOVNA VEZA HRVATSKE I BiH: Otvoren most Svilaj dugačak 660 metara

NOVA CESTOVNA VEZA HRVATSKE I BiH: Otvoren most Svilaj dugačak 660 metara
Foto: Vlada RH

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, sudjelovao je danas na svečanosti otvorenja mosta Svilaj.

“Otvaramo još jedan most koji nas spaja, još jednu poveznicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i poveznicu između Europske unije i Bosne i Hercegovine”, poručio je danas premijer Plenković na svečanosti otvorenja mosta u Svilaju.

“Jačanjem infrastrukturnoga povezivanja, povezujemo i naše narode, naša gospodarstva, međusobna ulaganja i razmjenu”, dodao je istaknuvši da je posebna vrijednost ovoga projekta ta što se nalazi na međunarodnom koridoru Vc.

Most Svilaj, dug 660 te širok 29 metara, povezuje autocestu na Koridoru Vc s hrvatske i bosanskohercegovačke strane rijeke Save, a njime se nadomješta nedostajuća veza na koridoru koja se nalazi na spoju auto cestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Projekt predstavlja zajedničku investiciju Hrvatskih autocesta i Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, a realiziran je kroz međudržavni sporazum sklopljen između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. U skladu sa navedenim Sporazumom troškovi izgradnje objekta podijeljeni su između Hrvatskih autocesta i Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u omjeru 50% : 50%.

Vrijednost izvedenih radova iznosi 171,8 milijuna kuna a udio Republike Hrvatske u investiciji iznosi 85,9 milijuna kuna, od čega je 58 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije, odnosno Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

U svom obraćanju, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je da most Svilaj povezuje Europsku uniju i zapadni Balkan i dodala da je od sredstava koja je Europska unija uložila u izgradnju mosta još važnija simbolika koju most predstavlja.

“A simbolika cijelog ovog projekta jest povezivanje i izgradnja mostova između ljudi, naroda, zemalja i kultura, što je toliko značajno za našu zajedničku budućnost”, poručila je naglasivši da Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan pripadaju u Europskoj uniji.

Uz suočavanje s izazovima današnjice, poput borbe protiv pandemije, potrebno je osnažiti ekonomski oporavak svih zemalja, dodala je predsjednica Europske komisije.

Isto tako, istaknula je Ursula von der Leyen, potrebno je raditi na ostvarenju zelenije, održivije, digitalnije i prosperitetnije budućnosti Europe, što je okosnica ekonomskog i investicijskog plana za pomoć zapadnom Balkanu.

Naglasila je da je ključno da svih šest partnera sa zapadnog Balkana što brže uspostave zajedničko tržište, dodajući da Europska unija iz vlastitog iskustva zna koliko je važno kada nema prepreka i poteškoća na tržištu.

Otvaranje ovog mosta, kazala je, simbol je toga olakšanog kretanja bez prepreka.