Novinarka Jasna Babić puštena iz Remetinca

jasna-babic-pustenaNovinarka Jasna Babić izašla je iz zatvora u Remetincu u koji je bila pritvorena jer se nije odazivala sudskim pozivima za raspravu u slučaju privatne tužbe za klevetu koju je protiv nje pokrenuo Josip Radeljak zvan Dikan.

Jasna Babić je bila pritvorena jer se nije odazvala na 16 sudskih poziva. Međutim, ona je novinarima kazala kako se ona uvijek odazove kada dobije poziv na sud. Objasnila kako se u ovom slučaju radilo o “velikoj zbrci” budući da je pozive dobivala na radnom mjestu, a sada radi kod kuće, a često je i na terenu.

Zato je, kako je kazala, bila sam iznenađena uhićenjem. “U međuvremenu sam ja puno drugih sudova obavila, a da ne kažem koliko me puta policija zvala na moj mobitel i dobila”, kazala je Babić.

Dodala je kako ju je policija i u ovom slučaju nazvala na mobitel i pozvala na razgovor u Heinzlovu te da je onda bila uhićena. Zahvalila se Hrvatskom novinarskom društvu na potpori. “Posebno sam dirnuta jer ja čak nisam ni član HND-a, to znači da profesija smatra da sam malo pridonijela njezinom razvoju”, rekla je Babić.

Odluku o puštanju Jasne Babić na slobodu donijelo je danas izvanraspravno vijeće zagrebačkog Općinskog kaznenog suda koji je krajem studenoga i odredio tzv. disciplinski pritvor novinarki jer se nije odazvala na 16 sudskih poziva.

Vijeće je na iza zatvorenih vrata usvojilo prijedlog njezine braniteljice po službenoj dužnosti Laure Valković za ukidanjem pritvora.

Na sjednicu vijeća došao je i Radeljak koji je, kako se doznaje, sucima prvo poručio da ne pokleknu pritisku, nakon čega je rekao da se ne protiv puštanju novinarke iz pritvora, pri čemu je izrazio bojazan da se ona ponovno neće odazvati sudu i da neće doći na raspravu zakazanu za ponedjeljak.