Novinarka Jasna Babić u Remetincu, privedena zbog optužbe za klevetu

Jutros se putem Facebooka distribuirala pozivnica za sutrašnju tribinu pod naslovom “Novinari na burzi”, koja će se održati u zagrebačkom Novinarskom domu, a kao jedna od govornica navedena je Jasna Babić – novinarka (tijekom 35 godina bavljenja novinarstvom radila je u Poletu, Danasu, Globusu, Zapadu, Nacionalu, Večernjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Jutarnjem listu…, napisala je i dvije knjige, no već je tri godine nezaposlena i trenutačno je na burzi).

Nedugo zatim stigla je neformalna dopuna: Jasnu Babić odvelo u Remetinec.

Kasnije su mediji Novinarka prenijeli vijest da je pritvorena jer se nije odazvala na sudske pozive za raspravu na Općinskome kaznenom sudu u slučaju privatne tužbe za uvredu i klevetu koju je protiv nje 2009. pokrenuo Josip Radeljak.

U pritvoru je mogu zadržati najdulje može zadržati 30 dana, ima pravo žalbe Županijskom sudu u Zagrebu, a od Općinskoga kaznenog suda može tražiti ukidanje rješenja o pritvoru.

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Zdenko Duka najavio je da će službeno tražiti hitno puštanje novinarke Babić.

“Koliko pamtimo, nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio određen višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu koja još uopće nije ni sazvana”, navodi Duka u priopćenju za javnost.

Šokiran pritvorom koji je Općinski kazneni sud u Zagrebu odredio Jasni Babić, HND nedopustivim ocjenjuje da ona čami u Remetincu čekajući sazivanje sudske rasprave.

Portal Danas.hr piše, pozivajući se na informaciju dobivenu na Općinskom kaznenom sudu, da je Jasna Babić pritvorena zbog privatne tužbe koju je zbog teksta iz 2009. godine protiv nje pokrenuo kontroverzni poduzetnik Josip Radeljak Dikan.

Josip Radeljak ovom portalu nije htio kazati zbog čega je tužio Jasnu Babić kazavši da se ni sam ne sjeća, ali radilo se o “prostačenju, lažima i klevetama” kojima se sada bave njegovi odvjetnici.

“Čujem da je i ona sad bez posla, na ulici. Veselim se tome što se napokon počelo shvaćati tko kako radi”, izjavio Dikan.