O političkoj budućnosti Hrvata odlučit će – ždrijeb!

Odluka o tome kako će u konačnici izgledati Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, odnosno tko će u njemu imati većinu, a samim tim i da li će se vlast u tom entitetu moći formirati bez HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, kako se najavljuje, past će u središnjoj Bosni.

Naime, raspodjela mandata tri izaslanika iz reda hrvatskog naroda iz Srednjobosanskog kantona (ali i proces ždrijebanja) mogli bi imati presudnu ulogu u tome hoće li eventualni savez SDP-a, NSRB-a i HSP-a BiH, te uz potporu HSS-NHI imati dovoljan broj od ukupno 17 izaslanika u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Situacija u SBK-u je iznimno kompleksna. Sam HDZBiH ima sedam zastupnika hrvatskog naroda u Skupštini SBK-a, što mu izravno daje jedan mandat izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH. Ostaje, dakle, pitanje da li će SDP (ima jednog hrvatskog zastupnika u Skupštini) i NSRB sa dva napraviti zajedničku listu, što bi im bilo dovoljno za jedno izaslaničko mjesto za Dom naroda.

No, druga lista za drugi izaslanički mandat za Dom naroda trebala bi sačinjavati jednog kantonalnog zastupnika iz hrvatskog naroda u Skupštini SBK-a iz HSS-NHI-ja, te oba zastupnika koje je dobila Koalicija HDZ-a 1990 – HSP-a u raspadu. Naime, umnogome situacija zavisi od toga kome će se prikloniti dva zastupnika (bivše) Koalicije.

Narodnoj stranci Radom za boljitak bit će nužna i sreća u najvjerojatnijem ždrijebanju za jedan izaslanički mandat u Klub hrvatskog naroda iz Zeničko-dobojskog kantona. SDP, naime, ima dva hrvatska zastupnika u Skupštini ZDK-a i trebat će im potpora jednog zastupnika SDA iz tog naroda kako bi dobili jedan izaslanički mandat, što vjerojatno neće biti problem.

No, ono što bi moglo biti jeste činjenica da i HDZBiH i NSRB imaju po dva zastupnika iz reda hrvatskog naroda, tako da će se za drugo izaslaničko mjesto morati primijeniti sistem žrijebanja – izvlačenjem kuglice sa imenima kandidata.

Toliko željeni uspjeh mogućeg saveza SDP-a, NSRB-a, HSP-a i HSS-NHI-ja mogao bi donekle pomutiti i DNZBiH. Naime, u Skupštini Unsko-sanskog kantona, odakle se bira jedan izaslanik hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH, imaju dva zastupnika koji su se izjasnili kao Hrvati.

Dakle, i u ovom kantonu će se morati primijeniti sistem ždrijebanja ako SDP i NSRB sa po jednim zastupnikom hrvatskog naroda koje imaju u tamošnjoj kantonalnoj Skupštini naprave zajedničke liste.

Tako ako jedan mandat izaslanika dobije lista SDP-a – NSRB, onda bi DNZ mogao biti eliminiran u učešću u Domu naroda Parlamenta FBiH, u suprotnom ovom stranačkom savezu bit će nužna u tom federalnom zakonodavnom tijelu potpora i ove političke partije.

Žrijebanje će se morati primijeniti i za raspodjelu jednog izaslaničkog mandata iz reda hrvatskog naroda, a koliko se i bira za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona. [Oslobođenje]