Obilježena 33. obljetnica 1. gardijske brigade “Tigrovi”, čestitke uputili ministri Medved i Banožić

Foto: MORH / J. Kopi

U Zagrebu je danas obilježena 33. obljetnica ustrojavanja 1. gardijske brigade “Tigrovi” i 16. obljetnice 1. mehanizirane bojne “Tigrovi”, a tom prigodom dodijeljene su beretke novim pripadnicima Tigrova.

Obilježavanje je započelo misom za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Tigrova u kapelici Svetog Antuna Padovanskog, koju je predvodio vojni kapelan don Branko Čagelj, nakon čega su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće kod spomen obilježja poginulim pripadnicima Tigrova u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia”.

Svečanost je nastavljena dodjelom beretki čime je 1. mehanizirana bojna “Tigrovi” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske dobila 81 novog pripadnika koji su tom prigodom izgovorili tekst svečane prisege:

“Prisežem svojom čašću da ću časno i dostojanstveno nositi obilježje Tigrova. Prisežem na vjernost, odanost i žrtvu Domovini, obitelji i Tigrovima. Prisežem uzdignute glave rame uz rame uz pale heroje u ratu i miru. Prisežem za Hrvatsku! Za Hrvatsku kao Tigar”.

Svečanosti su, uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih Tigrova te pripadnike 1. gardijske brigade i bojne “Tigrovi”, nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Ante Deur, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, te veterani Tigrova i predstavnici braniteljskih udruga.

Ministar obrane Mario Banožić je povodom obilježavanja 33. obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade “Tigrovi” i 16. obljetnice 1. mehanizirane bojne “Tigrovi” uputio čestitku u kojoj stji:

“Poštovani hrvatski branitelji,

Poštovani pripadnici legendarne 1. gardijske brigade ‘Tigrovi’ i pripadnici 1. mb ‘Tigrovi’,

Više od tri desetljeća priča o ‘Tigrovima’, jednako snažno i jasno, govori o neizmjernoj hrabrosti, vrhunskoj organizaciji i spremnosti hrvatskih branitelja za stvaranje moderne hrvatske države.

Vaše geslo ‘Za Hrvatsku kao Tigar’ i osjećaj koji ste u nama budili povezuje nas i danas, a posebno kada gledamo mlade pripadnike Hrvatske vojske koji časno i ponosno nastavljaju sjajnu tradiciju svojih prethodnika.

Okupljanje u kasnu jesen u Rakitju, označilo je početak povijesne priče o gardijskoj brigadi koja je na ratištima diljem Hrvatske nizala velike pobjede i neprijatelju pokazala jasnu namjeru ‘Tigrova’ – slobodna i samostalna hrvatska država.

Početak jedne nove priče ova jesen donijela je i mladim pripadnicima 1. mb ‘Tigrovi’ koji pod svojim novim beretkama nastavljaju tradiciju 11 tisuća pripadnika koji su tijekom Domovinskog rata gradili ime i značaj ove legendarne gardijske brigade.

Djelo Tigrova, njihov pobjednički hod, trajni je primjer kako se brane i ostvaruju hrvatski interesi. Upravo zato, hrvatski branitelji i Hrvatska vojska visoko su na listi prioriteta Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva obrane.

Nastavljamo graditi snažnu, modernu i moćnu oružanu silu zahvaljujući iskustvima i znanju hrvatskih branitelja za generacije koje dolaze. Zato mi je posebno drago što upravo za potrebe zadaća 1. mehanizirane bojne ‘Tigrovi’, činimo velik iskorak i napredak nabavom dodatnih BOV Patria.

Dragi Tigrovi, čestitam vam naš dan i ostanite uvijek Domovini vjerni!

Za Hrvatsku kao Tigar!”

Čestitku je uputio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved:

“Poštovani hrvatski branitelji, pripadnici 1. gardijske brigade Tigrovi, draga braćo po oružju, dragi prijatelji,

uz pozdrav ‘Za Hrvatsku kao Tigar’ svim Tigrovima čestitam naš dan.

Danas se prisjećamo ponosnih trenutaka 1990. godine kada smo se okupili u Rakitju i poslali poruku zajedništva, hrabrosti i odlučnosti mladih momaka iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Povijest naše brigade počela je s vjerom u Hrvatsku, a iz te vjere i snage zajedništva ostvarili smo nezamislivo i naizgled neostvarivo.

Sve nas koji smo prije 33 godine došli u Rakitje spojila je ista ljubav prema Domovini koja nas je vodila u teškim godinama Domovinskog rata. Postali smo jedna od najcijenjenih brigada Hrvatske vojske i danas s ponosom svjedočimo da smo nosili našu časnu, pobjedničku crnu beretku i slavno ime Tigrova.

‘Za Hrvatsku kao Tigar’ bili smo u najtežim danima, a naše geslo nas na jedinstven način povezuje i danas.

Na današnji dan se s ponosom i tugom sjećamo svih naših Tigrova koji su dali svoje živote za slobodu nas i naše Domovine. S nama su u mislima i molitvama i zahvaljujemo im na svim zajedničkim trenucima kojih se zauvijek sjećamo. Zbog njih uvijek njegujmo zajedništvo koje nas je vodilo u najtežim danima.

Jamac hrvatske sigurnosti danas su nove generacije Hrvatske vojske koja je nastala na našim temeljima. Mlade Tigrovi, pripadnici 1. mehanizirane bojne danas nose naše slavne crne beretke s istim žarom u očima kakav smo mi imali prije 33 godine. Neka im na njihovom putu uvijek u mislima budu Tigrovi koji su dali svoje živote pod istim znakom, simbolom pobjede, domoljublja i zajedništva.

Dragi Tigrovi, bila mi je čast imati povijesnu priliku biti jedan od Tigrova, biti jedan od vas.

Za Hrvatsku kao Tigar!”