Obilježena godišnjica zločina nad Hrvatima u Briševu

brisevo-spomen-ploca

U selu Briševu, nekadašnjoj filijali župe Stara Rijeka kod Ljubije, u BiH u petak 25. srpnja banjolučki biskup Franjo Komarica predslavio je koncelebrirano misno slavlje u ponovno izgrađenoj u ratu spaljenoj spomen-crkvi posvećenoj svetim apostolima Petru i Pavlu.

Misa je slavljena u povodu 22. obljetnice masakra 67 domaćih katolika-Hrvata-civila, od djece do staraca. Zajedno s biskupom koncelebrirala su šestorica svećenika – većina iz okolnih župa. Osim trojice bogoslova na misi je sudjelovalo oko 400 vjernika, većinom pristiglih iz Hrvatske, te Slovenije, Austrije i Njemačke, gdje žive nakon progonstva iz vremena domovinskog rata. Bili su nazočni također i veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vecchio, te Ivan Segulić iz generalnog konzulata RH u Banjoj Luci.

U svojoj homiliji biskup Franjo je između ostalog rekao “po tko zna koji put u povijesti ljudskog roda, pa i u povijesti naše domovine i naroda nesretni Kain bez povoda i razloga nasrnuo je na svoga nedužnog brata Abela, da uništi i njegov život i imanje, čak i sam korijen ovdašnjeg života”.

“Ovo molitveno sjećanje na velik broj nevinih žrtava – iz zadnjeg rata – civila, ovdašnjih katolika jedna je od osobito važnih i svetih zadaća, nas članova Crkve Kristove u našoj biskupiji, osobito u ovom dijelu biskupije. Iako nam ovo sjećanje vrlo nelagodno i teško pritišće srce i dušu, mi kao vjerodostojni Kristovi sljedbenici nemamo pravo odustati od molitve za naše pokojne, a pogotovo nemamo pravo predati se očaju, mržnji ili osveti, nego se odlučnije zalagati da konačno istina i pravda i u ovom slučaju dođu do riječi. Kao vjerodostojni kršćani mi smo od svojih duhovnih vođa poučavani da mržnja prema drugim ljudima nije niti može bit Bogu ugodan dar sa oltara Kristova Evanđelja i njegove pomirbene žrtve” dodao je biskup.

Biskup je naglasio da “treba ustrajati u hodu u koloni pravednika, mirotvoraca, molitelja Isusove najvažnije molitve, koja nas obvezuje da opraštamo i otpuštamo našim dužnicima”.
Podsjetio je na riječi svetog pape Ivana Pavla II. izgovorene u Banjoj Luci: “Budućnost ovih krajeva ovisi o vama. Ne tražite drugdje udobniji život, ne bježite od svoje odgovornosti čekajući da vam netko drugi riješi teškoću, nego zlo odlučno priječite snagom dobra”.

Pred kraj mise, misnici i vjernici, predvođeni biskupom su ispred spomen križa i spomen ploča pod korom crkve – na kojima su ispisana imena i prezimena ubijenih Briševljana – izmolili prigodne molitve za sve stradale žrtve iz 1992. godine.

Ni ovaj put nije bilo ni jednog političkog predstavnika hrvatskog naroda iz BiH, premda se radi o najvećem pokolju nad Hrvatima u cijeloj BiH.