Odana počast poginulim Vukovarcima i braniteljima Vukovara

U Vukovaru je, pod sloganom “Vukovar – pobjednik jer je žrtva”, obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i devetnaesta obljetnica okupacije grada nakon tri mjeseca opsade JNA i paravojnih srpskih formacija.

Odana je počast poginulim Vukovarcima i hrvatskim braniteljima, a nakon prigodnog programa učenika vukovarske gimnazije održanog ispred vukovarske opće bolnice, krenula je tradicionalna kolona sjećanja do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u kojoj je sudjelovalo oko 15.000 ljudi koji su stigli u grad heroj iz cijele Hrvatske.

Uz preživjele logoraše, branitelje, članove obitelji vukovarskih žrtava i ostale građane, put dug pet i pol kilometara, označen upaljenim svijećama, prošli su i najviši državni dužnosnici, predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i premijerka Jadranka Kosor.

Tijekom napada na Vukovar i nakon okupacije, na hrvatskoj strani poginulo je 450 branitelja i 1350 civila, među kojima 86 djece. Ranjeno je 2500 Vukovaraca, a bez jednoga ili oba roditelja ostalo je 858 djece. Nakon pada Vukovara u srpske ruke, nestalo je 2630 branitelja i civila, a njihovi su posmrtni ostaci uglavnom nađeni u 52 masovne grobnice u gradu i okolici, među kojima njih 200 na Ovčari. Oko 7000 Vukovaraca bilo je zatočeno u srpskim logorima, a za njih 325 još se traga.

Ovogodišnje obilježavanje obljetnice vukovarske tragedije održano je točno dva tjedna nakon što je Vukovar posjetio srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji se na Ovčari poklonio vukovarskim žrtvama i ispričao za zločine svojih sunarodnjaka.